CIKLON IZ AFRIKE DONOSI HLADNI TALAS: Evo kakve će temperature biti sledeće nedelje i kada će napokon da otopli

Novosti online

16. 04. 2021. u 09:36

METEOROLOG Marko Čubrilo je na svom fejsbuk nalogu objavio detaljnu prognozu za naredni period.

ЦИКЛОН ИЗ АФРИКЕ ДОНОСИ ХЛАДНИ ТАЛАС: Ево какве ће температуре бити следеће недеље и када ће напокон да отопли

Foto: Depositphotos/Printscreen/Windty

On ističe da će se u subotu ka nama širiti uticaj novog ciklona koji će se iz oblasti severne Afrike premešati ka Jonskom moru, i da će kao posledica toga u subotu ujutro nad južnim i srednjim Jadranom, većim delom Crne Gore i jugoistoka Srbije biti naoblačenje sa kišom i snegom na planinama.

- Tokom dana ovo naoblačenje će se proširiti nad celu Srbiju, Crnu Goru, najveći deo BiH, a kasnije i nad veći deo Hrvatske donoseći u nizijama kišu, a u predelima preko 800mnv ponovo susnežicu i sneg. Najmanje padavina na severnom Jadranu i na delu srednjeg Jadrana zajedno sa jugom Hercegovine. Vetar će okrenuti na severoistočni i istočni smer na kopnu, dok će na zapadu Hrvatske i BiH biti jak severni, a duž severnog i dela srednjeg Jadrana jaka i olujna bura.

Čubrilo ističe da će u subotu temperature maksimalno biti od samo oko +6 na jugoistoku Srbije do oko +13 na severozapadu Hrvatske, i da će se od nedelje do srede naš region nalaziti pod uticajem ciklona sa jugoistoka Evrope, dok će sa severa i dalje priticati hladan vazduh.

Preovlađivaće umereno do znatno oblačno uz povremenu kišu, dok će izand 900mnv biti naleta snega.

- Na sreću sa malom izmenom putanje tog ciklona ka istoku iznad našeg regiona se više ne očekuju tako obilne padavine koje su juče simulirane, tako da u ovom momentu nema opasnosti od pojave vrlo obilne kiše i eventualnih poplava. Najveći deo regiona bi po trenutnim postavkama u proseku dobio oko 15mm taloga, što su jako potrebne zalihe vlage za dolazeći letnji period. Još uvek postoji određena verovatnoća da se količine padavina ponovo povećaju, ali mislim da su trenutne simulacije veoma stabilne. Sve do srede bi se zadržalo relativno hladno vreme uz dnevne maksimume ispod i znatno ispod proseka za drugu polovinu aprila i temperatura bi se uglavnom kretala od +6 do +13 stepeni Celzijusa. Konačno bi opasnost od mrazeva prestala u predelima ispod 900 mnv

- piše Čubrilo.

Meteorolog ističe da se u drugom delu naredne nedelje očekuju stabilizacija i otopljenje, da će padavine  prestati, a dnevni maksimumi će se barem približiti dugogodišnjem proseku i trebali bi se kretati od +11 do +18 stepeni Celzijusa. Noći i jutra bi uz vedro vreme ponovo bili dosta hladni ali se jutarnji mrazevi uglavnom više ne očekuju.

- Na žalost ni ovo poboljšanje za sada ne deluje dugotrajno i numerički modeli već za kraj dolazeće nedelje i naredni vikend simuliraju novo pogoršanje i jače zahlađenje. Sa druge strane dugoročne projekcije ECMWF od večeras nisu preterano povoljne za dolazak dužeg perioda stabilnog i toplijeg vremena i za sam kraj ovog i početak narednog meseca projektuju da takođe budu hladniji od proseka, dok ni za ostatak maja nemaju signal za neko izraženo pozitivno odstupanje temperature od proseka, mada bi se signal za hladno vreme tokom meseca polako izgubio - zaključuje meteorolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja