NOVA BAZA ZA BIOMEDICINU: Institut "Biofor" biće izgrađen pored Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

B. B.

07. 04. 2021. u 10:32

TEHNOLOŠKI institut "Biofor", čiju je izgradnju u saradnji sa Kinom najavio predsednik Aleksandar Vučić, nalaziće se preko puta Farmaceutskog fakulteta u Ulici vojvode Stepe u Beogradu, nezvanično saznaju "Novosti".

НОВА БАЗА ЗА БИОМЕДИЦИНУ: Институт Биофор биће изграђен поред Фармацеутског факултета у Београду

Lokacija budućeg instituta

Pripreme već traju, a u toku je izrada plana detaljne regulacije.

U sklopu novog instituta, nalaziće se i tehnološki park, sličan postojećem u Zvezdarskoj šumi. Međutim, nova naučna baza na Voždovcu biće namenjena isključivo biomedicinskim istraživanjima koja se odnose na proizvodnju lekova, vakcina, dijagnostiku. Nova naučna ustanova će okupiti mlade naučnike sa visokoškolskih ustanova koje se bave ovim naukama - Medicinski fakultet, Farmaceutski, Biološki, Mašinski, Tehnološki i drugi.

- Mnogo je važno da ćemo graditi "Biofor" tehnološki institut - rekao je predsednik Vučić. - Želim da ljudi znaju, da danas na svaka 73 dana, imate novih dvostruko više saznanja o medicini i biotehnologiji. To je rezultat napretka veštačke inteligencije, i mi ćemo sa našim kineskim prijateljima napraviti "Biofor" koji bismo vezali za "Torlak" i Medicinski fakultet, čime bismo postali sila u Evropi. On je ukazao da je za Srbiju veoma bitno otvaranje "Biofora", jer je ekonomski napredak naše zemlje vezan i za ulaganje u biomedicinu i biotehnologiju.

U saradnji sa kineskim partnerima prošle godine je otvoren Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju, koji je smešten na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Polovinom marta, Vlada Srbije je usvojila odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)