UVESTI ON LAJN SUĐENJA I ELEKTRONSKU DOSTAVU: Forum sudija Srbije dostavio predlog izmena ZPP

V.V.C.

31. 03. 2021. u 15:39

FORUM sudija Srbije dostavio je Ministarstvu pravde predloge za izmene Zakona o parničnom postupku, čija je izrada u toku, a glavna ideja je, kako navode, da se i pravosuđe prilagodi situaciji stvorenoj pandemijom Kovida 19 kroz uvođenje suđenja na daljinu.

УВЕСТИ ОН ЛАЈН СУЂЕЊА И ЕЛЕКТРОНСКУ ДОСТАВУ: Форум судија Србије доставио предлог измена ЗПП

Foto Depositphotos

Cilj je vođenje kratkih i efikasnih sporova u kojima će prava slabije strane biti zaštićena u najkraćem roku i na najefikasniji način.

Praksa on lajn ili suđenja na daljinu u nekim zemljama postoji decenijama zbog prostornih udaljenosti i ekonomičnosti vođenja postupka. Ovo bi, smatraju u Forumu sudija, olakšalo i raspodelu predmeta i lako omogućilo delegaciju manje opterećenim sudovima u zemlji. Posebno je dragoceno kod sporova u kojima su učesnici lica koja žive ili duže borave u inostranstvu.

Druga važna stvar je pitanje sudske dostave.

- Smatramo da je naš pravosudni sistem spreman da učini veliki iskorak i svu dostavu između pravnih lica, advokata i državnih organa prenese na elektronsku. Elektronska dostava za fizička lica bila bi mogućnost, ali ne i obaveza. Na ovaj način ubrzala bi se komunikacija između sudova i stranaka, kao i između samih stranaka, ubrzali sudski postupci i smanjili troškovi - kažu u Forumu.

I Forum sudija se, kao i ostala stručna udruženja, zalaže za isključivu nadležnost suda po mestu prebivališta potrošača ili korisnika finansijskih usluga. Takođe se zalažu za veće promovisanje medijacije. Smatraju da stranke pre pokretanja parničnog postupka moraju da budu informisane o mogućnosti rešavanja postupka mirnim putem.

- Potrebno je izričito propisati da ukoliko strane ugovore da će spor rešiti mirnim putem, a ne dostave dokaz o tome da su to i pokušale, sud može tužbu odbaciti - predlažu iz FSS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista