IMAJU PRAVO U NA POSEBAN STAŽ: Utvrđene naknade za rehabilitovane osobe za 2021. godinu

J.Ž.S.

29. 03. 2021. u 12:41

SVI oni koji su iz političkih, verskih, nacionalnih ili ideoloških razloga lišeni života, slobode ili drugih prava po Zakonu o rehabilitaciji imaju pravo na poseban staž, koji im se računa u dvostrukom trajanju za vreme kada su bili u zatvoru. To znači da mogu da dobiju i mesečnu novčanu naknadu.

ИМАЈУ ПРАВО У НА ПОСЕБАН СТАЖ: Утврђене накнаде за рехабилитоване особе за 2021. годину

Udoban i prijatan život za starije

Visine naknade za ovu godinu nedavno su utvrđene i iznose od 18.988 dinara za 2012. do 30.037 za 2021. Kako naglašavaju u PIO fondu, rehabilitivanoj osobi priznaje se vreme nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode kao poseban penzijski staž u efektivnom trajanju, a najduže do dve godine, ako je ona nastupila zbog povrede prava i sloboda u smislu ovog Zakona.

- Uslov za ostvarivanje prava na naknadu jeste je da rehabilitovana osoba ima najmanje osam godina posebno priznatog penzijskog staža. Taj staž nije isto što i staž po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pa se ne registruje u matičnoj evidenciji i ne uzima se za ostvarivanje prava na penziju, odnosno za ponovno određivanje visine čeka. Poseban staž je osnov za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu naknadu.

Procedura nalaže da se uz zahtev podnose i dokazi potrebni za odlučivanje. Tu spdaju presuda kojom se osoba rehabilituje, dokaze koji sadrže podatke o dužini trajanja lišenja slobode, odnosno dokaze o nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode. Na osnovu kompletne dokumentacije filijale Fonda donose rešenje o pravu i visini novčane naknade i taj postupak je u toku, a oni koji su dobili pozitivna rešenja već su u sistemu isplate naknada.

Mesečna novčana naknada se utvrđuje u visini od 50 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji u prethodnoj godini. Pravo se ostvaruje od dana podnetog zahteva. Ona se isplaćuje se jednom mesečno i to 15. u mesecu. Neisplaćeni iznosi koji pripadaju korisniku do dana njegove smrti, predmet su ostavinskog rešenja kojim se utvrđuje zakonski naslednik.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri