NE VERUJU U VAKCINU I KORONU: Veoma slab odziv za pelcovanje u Raškoj oblasti

N. KOČOVIĆ

23. 03. 2021. u 21:35

SA vakcinisanih tek oko 7.500 građana, odnosno oko sedam procenata punoletnog stanovništva, Novi Pazar je na začelju liste gradova u Srbiji po stopi imunizacije protiv virusa korona. Tu neslavnu poziciju deli sa Tutinom, gde je situacija i lošija jer je vakcinisano tek nešto više od 800 građana, među kojima je mali broj medicinara.

НЕ ВЕРУЈУ У ВАКЦИНУ  И КОРОНУ: Веома слаб одзив за пелцовање у Рашкој области

Foto N. Kočović

Povećanju broja vakcinisanih nisu doprineli ni konstantni apeli Kriznog štaba i lekara, akcije omogućavanja da se vakcine prime bez prethodne prijave na portalu e-uprave, kao ni formiranje punktova u seoskim ambulantama proteklog vikenda. Za dva dana pelcovano je tek 365 meštana iz sela, a najveći odziv zabeležen je u Šaronjama gde je vakcinu primilo 98 žitelja, dok je u Požegi, jednom od najvećih sela na teritoriji Novog Pazara, vakcinisano tek troje. Razlozi zbog kojih Novopazarci i Tutinci ne žele da prime vakcinu su razni. Neki tvrde da je neispitana, drugi se pozivaju na verske razloge, jer se u njoj navodno nalazi svinjski želatin, a neki sumnjaju u postojanje samog virusa. Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić kaže da Novim Pazarom, ali i ostalim gradovima, kolaju razne teorije zavere i zablude na koje će oni pokušati da odgovore naučnim činjenicama.

- Mi smo štampali 5.000 flajera u kojem je objašnjeno sve o vakcinama i imunizaciji. Spremni smo da se suočimo sa svim tim antivakserima, održaćemo predavanja, uključiti naučnike koji će objasniti i razjasniti sve nedoumice koje postoje - poručio je Spahić.

Različite stavove o vakcinaciji imaju i tri najveće bošnjačke partije. Sandžačka demokratska partija je "za" i poziva građane da se vakcinišu, u Stranci pravde i pomirenja se još ne izjašnjavaju, dok su u SDA Sandžaka za "prirodnu imunizaciju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati