ROMI I DALJE MARGINALIZOVANI: Brankica Janković - diskriminacija najizraženija kod obrazovanja i zapošljavnja

V. C. S.

02. 03. 2021. u 17:44

РОМИ И ДАЉЕ МАРГИНАЛИЗОВАНИ: Бранкица Јанковић - дискриминација најизраженија код образовања и запошљавња

Foto: V. N.

ROMI i Romkinje i dalje su marginalizovani i suočeni sa velikim teškoćama, a jedan od najvećih problema je visoka stopa siromaštva.

Često su izloženi govoru mržnje, a diskriminacija je najviše izražena u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na predstavljanju izveštaja „Romi u Republici Srbiji: izazovi diskriminacije“ nevladine organizacije „Praksis“.

Prema njenim rečima, problemi romske zajednice još su vidljiviji od početka pandemije kovida-19. Takođe je podsetila na istraživanje koje je njena kancelarija sprovela u saradnji sa nemačkom Organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a prema kojem  anketirani smatraju da su im uskraćena prava i usluge samo zato što su Romi.

- Ipak, ohrabruje podatak da 88 odsto ispitanika prepoznaje obrazovanje kao najvažnije za ostvarivanje ravnopravnog položaja u društvu, što samo potvrđuje činjenicu da treba raditi na edukaciji romske dece i mladih i njihovoj punoj inkluziji u sve segmente društva – rekla je poverenica.

Dikriminaciju i govor mržnje na nacionalnoj osnovi iskusilo je više od deset puta u životu 66 odsto ispitanika romske nacionalnosti, a još 15,1 odsto njih se sa diskriminacijom suočilo manje od deset puta. Ove podatke istraživanja koje su sproveli Institut drušrtvenih nauka i Centar za istraživanje etniciteta, naveo je „Praksis“ u publikaciji koja je predstavljena. Diskriminaciju Romi prijavljuju retko jer, kako kažu, nemaju poverenje u institucije. Prema rezultatima pomenutog istraživanja, 71 odsto građana romske nacionalnosti nije prijavilo diskriminaciju, a nadležni organi su njene posledice otklonili samo u četiri od 23 odsto prijavljenih slučajeva.

Foto: M.M.I.

U „Praksisu“ naročito ukazuju na segregaciju dece, koju Romi navode, naročito u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. U pojedinim mestima (Leskovac, Niš, Beograd, Bujanovac), roditelji drugih nacionalnosti izbegavaju da upišu decu u škole u blizini naselja gde žive Romi i u kojima nastavu pohađaju učenici romske nacionalnosti.

- Sagovornici su ukazivali i na prostornu segregaciju romskih naselja kao oblik diskriminacije, potom i na diskriminaciju u zdravstvenom sistemu i sistemu socijalne zaštite, kao i u postupanjima organa lokane vlasti, policije i sudova - navodi „Praksis“ u izveštaju i dodaje da se Romkinje neretko suočavaju i sa nasiljem u porodici, najčešće od muških pripadnika ili starije dominatne žene u okviru porodice. Nasilje u porodici, kao ni diskriminaciju, po pravilu ne prijavljuju.

Pomenut je i slučaj niških taksista, čije udruženje ima interni pravilnik po kojem vozači nisu dužni da prevoze Rome. U toku je sudski postupak zbog ove diskriminacije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mislim da je ovo misljenje mnogih

02.03.2021. 18:32

Pa ko je bre u stvari marginalizovan? Veca prava imaju oni nego mi koji nismo Romi. Njima u busu ne traze kartu,u skolama dobiju udzbenike, za upis na fakultete posebna lista itd. Cak im se za kadju gleda kroz prste, na semaforu od njih ne moze da se krene na zeleno, useljavaju se gde hoce, kradu struju, pale gume da u nadeljimane moze da se dise...otkad sam videla da su coveku pljunuli na soferku zato sto nije hteo da im da novac, vise ni dinar nijednom ni za sta ne dajem. A posebno sokira primer lenjosti i bahatosti npr. jedna vlasnica lokala na prosenje jedne Romkinje ispred radnje ponudila joj je da joj da novac tj.plati da joj opere izlog misleci da ce je time obradovati. A Romkinja joj je odgovorila podrugljivo ,,ja da ti perem izlog?,, i otisla. Ja sam veliki Kalimero za prava svakog coveka, ali se nekada vecina oseca kao manjina. Lenjih ima svuda, ali oni su posebna prica. Tu populaciju treba prvo vaspitati po mnogim pitanjima, od ponasanja do radnih navika, a onda jednako ukljuciti u zajednicu. Svaka cast izuzecima koji su se svojim trudom i radom izdvojili i ni po cemu se ne osecaju niti ponasaju kao manjina. Dosta vise sa glupostima, ljudi se dele na dobre i lose, vredne i lenje i sl. a ne po jeziku, boji koze itd. I na kraju da li ta manjina zna da su obavezne maske i da i za njih ista pravila vaze?

Dragana

02.03.2021. 18:58

@Mislim da je ovo misljenje mnogih - Bravo za komentar.Potpisujem i dodajem:ponašaju se drsko i kao da im ceo svet nešto duguje.Čovek se prvo uči obavezama iz kojih tek proističe pravo na nešto.