ROMI i Romkinje i dalje su marginalizovani i suočeni sa velikim teškoćama, a jedan od najvećih problema je visoka stopa siromaštva.

Komentari (2)

Mislim da je ovo misljenje mnogih

02.03.2021. 18:32

Pa ko je bre u stvari marginalizovan? Veca prava imaju oni nego mi koji nismo Romi. Njima u busu ne traze kartu,u skolama dobiju udzbenike, za upis na fakultete posebna lista itd. Cak im se za kadju gleda kroz prste, na semaforu od njih ne moze da se krene na zeleno, useljavaju se gde hoce, kradu struju, pale gume da u nadeljimane moze da se dise...otkad sam videla da su coveku pljunuli na soferku zato sto nije hteo da im da novac, vise ni dinar nijednom ni za sta ne dajem. A posebno sokira primer lenjosti i bahatosti npr. jedna vlasnica lokala na prosenje jedne Romkinje ispred radnje ponudila joj je da joj da novac tj.plati da joj opere izlog misleci da ce je time obradovati. A Romkinja joj je odgovorila podrugljivo ,,ja da ti perem izlog?,, i otisla. Ja sam veliki Kalimero za prava svakog coveka, ali se nekada vecina oseca kao manjina. Lenjih ima svuda, ali oni su posebna prica. Tu populaciju treba prvo vaspitati po mnogim pitanjima, od ponasanja do radnih navika, a onda jednako ukljuciti u zajednicu. Svaka cast izuzecima koji su se svojim trudom i radom izdvojili i ni po cemu se ne osecaju niti ponasaju kao manjina. Dosta vise sa glupostima, ljudi se dele na dobre i lose, vredne i lenje i sl. a ne po jeziku, boji koze itd. I na kraju da li ta manjina zna da su obavezne maske i da i za njih ista pravila vaze?

Dragana

02.03.2021. 18:58

@Mislim da je ovo misljenje mnogih - Bravo za komentar.Potpisujem i dodajem:ponašaju se drsko i kao da im ceo svet nešto duguje.Čovek se prvo uči obavezama iz kojih tek proističe pravo na nešto.