PO 5.500 DINARA MESEČNO: Evo ko će sve dobiti pomoć iz budžeta pravosuđa

V.C.S.

02. 03. 2021. u 15:26

OKO 11.500 zaposlenih u pravosuđu pozdravilo je rešenje ministarke pravde Maje Popović po kom će državni službenici i nameštenici u sudovima i tužilaštvima širom zemlje dobijati mesečno po 5.500 dinara materijalne pomoći.

ПО 5.500 ДИНАРА МЕСЕЧНО: Ево ко ће све добити помоћ из буџета правосуђа

Foto Ž. Knežević

Ova pomoć, međutim, ne odnosi se na zaposlene u zatvorima.


Kako kaže Slađanka Milošević, predsednik Sindikata pravosuđa, ova pomoć ugovorena je kolektivnim ugovorom ukoliko na računu pravosuđa ima sredstava i isplaćuje se unazad nekoliko godina. Ona se finansira od prihoda od sudskih taksi, ali i onoga što u budžet uplaćuju notari.

- Novac će dobijati svi osim izabranih lica: sudija i tužilaca, kao i zaposlenih u specijalnim sudovima i tužilaštvima za organizovani kriminal i ratne zločine, i jedan broj u apelacionim sudovima, koji primaju duple plate – kaže Milošević. – Dobijaće oni sa najnižim platama od 31.000, kao što su čistačice i kafe kuvarice, i državni službenici, stručni saradnici s položenim pravosudnim ispitom i pripravnici, koji primaju do 48.000. Ministarka i Vlada su imali razumevanja, jer nas je malo i mnogi rade za dvoje-troje.

Isplata će početi u narednih 10 dana. Milošević kaže da u ovoj kategoriji nisu državni službenici i činovnici u zatvorima, koji se ne finansiraju iz sudskih taksi, nemaju beneficirani radni staž, ni dodatak na platu. Njih ima oko 600 i plate su im oko 33.000 dinara, pa su opravdano nezadovoljni. Milošević se nada da će se, kao i ranijih godina, naći način da oni dobiju jednom godišnje pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...