BITKA NA KOŠARAMA: Ušla u istorijske udžbenike osmaka u Srbiji

Novosti online

02. 03. 2021. u 12:53

БИТКА НА КОШАРАМА: Ушла у историјске уџбенике осмака у Србији

Foto: Novosti

U ISTORIJSKOM udžbeniku za učenike osmog razreda osnovne škole izdavačke kuće Gerundijum navedeno je da je bitka nazvana po karauli Košare koja se nalazila na granici SRJ i Albanije, u blizini Đakovice i da je počela 9. aprila 1999. godine.

U udžbeniku je navedeno da je cilj napada na karaulu Košare bio prodor "duboko u prostor Kosova i Metohije da bi se omogućio kopneni napad". Uz stalnu vazdušnu i artiljerijsku podršku udružene snage su napale pripadnike Vojske Jugoslavije. Zahvaljujući hrabrosti vojnika, navodi se u udžbeniku, napad je zaustavljen na samoj granici a linije odbrane su ostale neprobojne do kraja agresije.

Foto: printskrin kosovo online

U borbama na Košarama učestvovali su vojnici i oficiri 53. graničnog bataljona, 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa, 5. bataljona vojne policije, 63. padobranske i 72. specijalne brigade. Ostalo je sećanje na heroje potporučnika Predradga Leovca, vodnika Ivana Vasojevića, vojnika Tibora Cernu i njihove drugove. U odbrani domovine na Košarama život je izgubilo je 108 vojnika vojnika i oficira Vojske Jugoslavije, navodi se u udžbeniku istorije za osmake.

Kosovo Online

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pitanjce

02.03.2021. 15:07

"U udžbeniku je navedeno da je cilj napada na karaulu Košare bio prodor "duboko u prostor Kosova i Metohije da bi se omogućio kopneni napad". А зашто не пише да је циљ био окупација СРЈ пре свега Србије? И које су то "удружене снаге"? Добро је да се уопште помиње ова битка али заташкавање чињеница је ужас!