"PRAVIMO PROBLEM SEBI" - Dr Tiodorović: Po treći put smo u ovoj situaciji, u junu i decembru, sada opet

Novosti online

24. 02. 2021. u 11:03

EPIDEMIOLOG Branislav Tiodorović rekao je da novog pooštravanja mera nema do petka.

ПРАВИМО ПРОБЛЕМ СЕБИ - Др Тиодоровић: По трећи пут смо у овој ситуацији, у јуну и децембру, сада опет

Foto: Printskrin

On je ponovio da je jedina promena rigoroznija kontrola.

- Pratićemo škole posebno. Spremamo se da u nekom momentu u petak ili u toku vikenda donesemo rigoroznije mere. Moraćemo da razmišljamo kako proći vikend i razmišljaćemo o kafićima i restoranima. Tržni centri moraju da ostanu otvoreni da bi se izbegle gužve. Možda ćemo skratiti vreme rada tržnih centara, do 16 ili 18 časova, videćemo - rekao je on za TV Prva.

Kada je reč o ugostiteljskim objektima, on je rekao da treba biti realan i objektivan.

- Najveći broj ugostiteljskih radnika se pridržava mera, ali pojedini ispadi remete te situacije. Nepotrebno pravimo problem sebi i treći put se nalazimo u situaciji koju smo imali u junu pa onda u decembru i sada ponovo. Posebno su nam zimovališta problem, i moraćemo da sprovedemo rigoroznije mere.

Tiodorović je rekao da mu je jasno da su bukirani smeštaji u zimskim centrima i da postoji uverenje da se radnici u tim oblastima drže mera, ali je to u suprotnosti sa onim da su kapaciteti prebukirani.

- Moguće je da ćemo zatvoriti skijališta kao takva, a da će hoteli, restorani i kafići ostati otvoreni, odnosno da će građani moći da ih koriste. Vikend je uvek problematičan. Moramo da tražimo veće angažovanje lokalnih samouprava, da se oni više angažuju i kontrolišu i da u tome imaju interes - kaže profesor i dodaje da to što nekome donosi prihode, s druge strane odnosi živote.

- Narednih sedam dana u vrhu po broju zaraženih će biti Novi Sad, sada je Beograd, Arilje je iznenađenje, Kraljevo i Vranje su pri vrhu. Naše kovid bolnice su skoro pune i na ivici izdržljivosti, a to znači veliki pritisak. Zato želimo da napravimo jedan rez koji će omogućiti nekoliko dana kontrolisanog stanja - kazao je on.

Kada je reč o pozitivnim efektima imunizacije protiv korona virusa Tiodorović kaže da je vakcinacija najbolja i jedina mera kojom se može zaustaviti ova teška bolest.

- Zavisi i od toga koliko ćemo dobiti vakcina. Ipak mora da prođe i do 30 dana do stvaranja imuniteta, a posle prve doze vakcine. Još smo daleko od toga, tek za mesec i po - dva bićemo možda blizu kolektivnog imuniteta i to će onda možda značiti da ćemo imati sporadične slučajeve, ali ne i epidemiju - objašnjava doktor.

On je rekao da  Beograd posebno pratu škole jer je primećeno da su deca odustna, postavljeno je pitanje da li sve škole prate sve što treba i da li mi imamo pravi uvid.

- Ima i prosvetnih radnika koji oboljevaju i koji su u izolaciji. Ipak mislim da je koordinacija ministarstva zdravlja i prosvete dobra - kazao je Tiodorović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega