NIŠLIJAMA SU POTREBNI INSTITUTI: Prof. Dragan Milić Ministarstvu poslao predlog plana zdravstvenih ustanova na jugu Srbije

D. ALIHODžIĆ

24. 02. 2021. u 12:21

PRODEKAN Medicinskog fakulteta i direktor Klinike za kardiohirurgiju prof. dr Dragan Milić uputio je predlog Ministarstvu zdravlja za izmenu predloženih rešenja u okviru optimizacije zdravstvene mreže, koja treba da budu usvojena u narednom periodu.

НИШЛИЈАМА СУ ПОТРЕБНИ ИНСТИТУТИ: Проф. Драган Милић Министарству послао предлог плана здравствених установа на југу Србије

Prof. Dragan Milić / Foto D. Alihodžić

Profesor Milić se ne slaže sa zvaničnim predlogom da Univerzitetski klinički centar (UKC) u Nišu bude ustanova treće kategorije, već zahteva da bude četvrte kategorije, kao što je predviđeno za KC Srbije i za KC Vojvodine.

Milić predlaže formiranje šest instituta na teritoriji grada Niša koji bi pokrivali teritoriju jugoistočne Srbije i oko dva miliona stanovnika. On ističe da je velika nepravda što ovi instituti i do sada nisu osnovani.

- Tako bi se obezbedio normalan razvoj zdravstva jugoistočne Srbije i obezbedilo pružanje pravovremene i potpune zdravstvene usluge svim građanima Srbije bez obzira na regiju u kojoj žive - navodi Milić, koji je u svom predlogu precizirao da treba osnovati Institut za onkologiju, Institut za kardiovaskularne bolesti sa Centrom za transplantaciju organa, Institut za majku i dete, Institut za plućne bolesti, Institut za psihijatriju i mentalno zdravlje i Institut za nefrologiju i hemodijalizu.

- Vojna bolnica u Nišu treba da preraste u bolnicu opšteg tipa za građanstvo, a po mogućnosti treba razmotriti njeno prestrukturiranje u ustanovu treće kategorije, odnosno ono to je bilo predviđeno za UKC Niš.

Ovo je jedini način da svim hitnim i urgentnim pacijentima na teritoriji Srbije bude dostupna usluga u okviru 60 minuta ("zlatni sat"). Takođe, bilo bi obezbeđeno da svi bolesnici u Srbiji, bez obzira na regiju gde žive, imaju istu mogućnost i pravo na lečenje, pojasnio nam je Milić koji je svoj predlog i javno objavio na društvenim mrežama i dobio veliku podršku kolega i građana.

ZAPOŠLjAVANjE

MILIĆEV plan predviđa zapošljavanje još nekoliko stotina lekara, medicinskih sestara kao i nemedicinskog osoblja.

- Na taj način zadržaćemo i mlade stručnjake da ostanu u Srbiji i leče svoj narod i pomažu otadžbini koja ih je školovala - tvrdi profesor Milić i dodaje da je pandemija pokazala da su i zgrade i oprema važan deo zdravstvenog sistema, ali da su ljudi ipak najvažniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna