DA LI ĆEMO MOĆI NA MORE OVOG LETA: Dr Tanja Jovanović otkrila svoje prognoze, odgovor će vas obradovati

Novosti online

04. 02. 2021. u 11:40

EPIDEMIJA novog virusa korona traje već punih godinu dana i mnogi su izgubili nadu da će se brzo vratiti normalnom životu. Međutim, profesorka dr Tanja Jovanović kaže da je normalan život na dohvat ruke i da ćemo ovog leta moći da odemo na zasluženi odmor!

ДА ЛИ ЋЕМО МОЋИ НА МОРЕ ОВОГ ЛЕТА: Др Тања Јовановић открила своје прогнозе, одговор ће вас обрадовати

Foto M. Anđela

Kako je rekla, ako se vakcinacija nastavi ovim tempom, uz pridržavanje dobro poznatih epidemioloških mera, to će dovesti do znatnog pada novoobolelih.

Iako je dodala da se korona pokazala kao nepredvidiva, ona tvrdi da će situacija ovog leta biti mnogo mirnija i da ćemo moći da planiramo godišnje odmore.

Iako se mnogo spekulisalo koliki procenat stanovništva mora imati imunitet, 60, 85 odsto ili više, doktora Jovanović kaže da je za to potrebno oko 70 procenata stanovništva, bilo vakcinisanih bilo onih koji su bolest preležali.

Ona lično smatra da bi bilo idealno da taj procenat bude i veći i da se to postigne imunizacijom.

Osvrnula se i na brojne spekulacije o tome da li je bolji prirodni ili imunitet dobijen putem vakcine.

Iako preležana virusna infekcija, u većini slučajeva, izaziva jak imunski odgovor, to nije uvek pravilo, kaže doktorka.

Kovid je, po njenim rečima, specifičan pošto je težina kliničke slike usko vezana sa nivom antitela. Teže oboleli imaju mnogo više antitela po izlasku iz bolnice od lakše obolelih i nivo antitela im ne pada tako brzo. Vakcina protiv kovida bi trebalo da ima isti ako ne i bolji efekat - samo bez boravka u bolnici.

Ono što je najbitnije jeste da će vakcinisana osoba imati stimulisane t linfocite i još bitnije, da će posedovati memorijski odgovor na eventualni novi pokušaj virusa da inficira telo, te će moći da se lakše izbori sa virusom. Ono što izaziva zebnju je promena u virusu i način na koji će imune ćelije reagovati u susretu sa novim sojevima - mada se o tome još uvek ne zna dovoljno.

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna