INTERVJU Dr Dragan Gunjić: Kilu je najbolje operisati čim se pojavi

V.N.

30. 01. 2021. u 16:16

UKOLIKO imate kilu najbolje je da je operišete u ranoj fazi, dok je taj defekt još mali. Jer, što je kila veća, teže je vratiti je, a i mogućnost njenog ponovnog pojavljivanja je veća.

ИНТЕРВЈУ Др Драган Гуњић: Килу је најбоље оперисати чим се појави

Foto N. Skenderija

Ishod operacije u velikoj meri zavisi i od tipa, kao i mesta na kom se pojavila kila.

U intervjuu za "Novosti" dr Dragan Gunjić, hirurg Prve hirurške, Kliničkog centra Srbije kaže da osim kile trbušnog zida postoje i one unutrašnje:

- Kile ili hernije trbušnog zida najčešće mogu da se opipaju i nazivaju se spoljašnjim hernijama. Pored njih, postoje i unutrašnje. To su želudačna kila, Morganijeva i Bohdalekova hernija i hernijacije creva. Kile se mogu podeliti i prema mestu na kojem se javljaju - na preponske, femoralne na unutrašnjem delu butine i ventralne, koje se nalaze na prednjem trbušnom zidu, na kile karličnog poda i postoperativne hernije koje mogu da nastanu na svim mestima na kojima je operacijom narušen integritet trbušnog zida. Kile mogu da budu urođene i stečene.

Koje su najteže, a koje najlakše za operaciju?

- Najlakše je da se operišu hernije u ranoj fazi, dok je defekt još malih dimenzija. Veliki defekt trbušnog zida otežava primicanje ivica hernije i gotovo po pravilu ne može da se rekonstruiše bez protetskog materijala, odnosno mrežice. Neretko, operacija velikih kila zahteva i rasecanje na drugim mestima kako bi se omogućilo bestenziono privlačenje ivica defekta.

Foto N. Skenderija

To stanje može i da se iskomplikuje.

- Dodatna komplikacija može da bude i ukleštenje sadržaja u kilnoj kesi. Tada može doći do gangrene sadržaja kilne kese, što često zahteva i resekcije creva, te je u takvim uslovima upotreba mrežice ograničena zbog visokog procenta infekcije, a procenat ponovne pojave kile izuzetno visok.

Šta u slučaju čestog povratka hernije?

- Povratak hernije zavisi od više faktora. To su njena vrsta i veličina i, prilikom prve operacije, operativna tehnika kojom je vraćena na mesto. Zavisi i od godina pacijenta, kao i od toga da li ima neku hroničnu ili malignu bolest. Vrlo je važno i koliko se pacijent pridržava režima koji je savetovan nakon operacije. Dakle, trebalo bi da izbegava veći fizički napor, da spreči hroničan kašalj, zatvor, izbegne povrede...

Tri puta češće kod muškaraca

Ko je podložniji da dobije kilu?

- Hernije su češće kod muškaraca. Na primeru preponske kile koja je i najčešća, rizik za nastanak kod muškaraca je 15 odsto, dok je kod žena svega pet odsto. Naravno, ovaj odnos nije isti za sve vrste hernija. Postoji nekoliko razloga za ovakav odnos, a jedan od njih je taj da su muškaraci skloniji izlaganju ekstremnim fizičkim naporima.

Da li se tada razlikuje i operativni pristup?

- U slučaju operacije hernije koja se ponovo pojavila, obično se bira druga hirurška metoda ili mesto pristupa ukoliko je to moguće. Na primer, ukoliko je prva operacija rađena bez mrežice, recidiv se obično operiše tehnikom uz upotrebu mrežice. Ukoliko je prva operacija rađena laparoskopski, recidiv se radi otvorenom metodom i obrnuto.

Koliko kila može da oteža život?

- Uticaj hernije na obavljenje životnih funkcija je individualan i zavisi od vrste hernije i od životnih navika i potreba pacijenta. Naime, velika ingvinoskrotalna hernija ili ventralna postoperativna hernija ne moraju praviti veliki medicinski problem kod pacijenta starijeg životnog doba, koji su slabo pokretni i pošteđeni fizičkog opterećenja. Uz to, ako im to ne predstavlja estetski problem, nema razloga za hitnu hiruršku intervenciju.

U kojim slučajevima nije tako?

- Mala aksijalna hernija hijatusa jednjaka može da prouzrokuje gorušicu i vraćanje hrane, što može u znatnoj meri da oteža funkcionisanje radno aktivnog čoveka. Pri tome, da ne govorimo o posledicama i mogućim komplikacijama dugotrajnog vraćanja hrane kao što su upala sluznice jednjaka, suženje jednjaka, pojava Baretovog jednjaka, pa čak i karcinoma.

Šta je najčešći uzrok nastanka hernije?

- Kile prednjeg trbušnog zida najčešće nastaju na mestima na kojima krvni sudovi i nervi prolaze kroz trbušni zid. Inače, kila može da nastane i tokom embrionalnog sazrevanja kada, primera radi, testis migrira do trbušne duplje. Za unutrašnje hernije najčešći primer predstavlja otvor na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak. Uz urođenu slabost vezivnog tkiva ova mesta postaju "slabe tačke" za nastanak hernije u kasnijem životu, ukoliko hernija već nije urođena.

Koji faktori provociraju nastanak kile?

- To su ponavljano veliko fizičko naprezanje, hronične bolesti koje izazivaju naglo ili ponavljano povećanje pritiska u trbušnoj duplji, na primer usled hroničnog kašlja, zatvora ili gojaznosti ili stanja kao što je trudnoća. Jačina vezivnog tkiva slabi i sa godinama. Nekoliko urođenih metaboličkih poremećaja povezano je sa nastankom hernije, a postoje dokazi da pušenje utiče na sastav vezivnog tkiva i nastanak kile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)