I PORED DIJALIZE ČEKAJU RED: Iako se smatraju najtežim, bubrežni bolesnici nisu prioritet za imunizacijua

I. K.

28. 01. 2021. u 09:36

IAKO se smatraju jednim od najtežih bolesnika, pacijenti koji su na dijalizi, njih oko 4.500, još nisu uvršteni na listu prioritetnih za primanje cepiva protiv kovida.

И ПОРЕД ДИЈАЛИЗЕ ЧЕКАЈУ РЕД: Иако се сматрају најтежим, бубрежни болесници нису приоритет за имунизацијуа

Prof. Naumović sa pacijentkinjom / Foto A. Stanković

Koliki je to problem svedoči iskustvo jednog Beograđanina koji je već četiri godine na dijalizi.

- Živim u strahu da se ne zarazim virusom korona od početka pandemije, jer moj imunitet to verovatno ne bi izdržao - kaže, za "Novosti", ovaj 63-godišnji pacijent. - U junu sam morao da budem čak i hospitalizovan, jer se vozač koji me redovno odvozio na dijalizu razboleo od korone. Da bih mogao na terapiju morao sam da legnem u bolnicu i molio sam se Bogu da se ne zarazim.

Isti problem imaju i drugi pacijenti, naročito oni u unutrašnjosti, gde je odlazak lekaru često mnogo teži nego u većim centrima. Ipak, rešenje problema je izgleda na vidiku, jer kako tvrdi profesor dr Radomir Naumović, direktor Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Srbije i predsednik udruženja nefrologa, pokrenuta je inicijativa da pacijenti na dijalizi dobiju status prioritetnih:

- Preko predsednika Republičke stručne komisije za nefrologiju uputili smo zahtev Ministarstvu zdravlja da se naši pacijenti vakcinišu. Mi smo sa Klinike za nefrologiju već poslali spisak zainteresovanih za vakcinu i predložili da to urade i drugi dijalizni centri.

Prema rečima profesora Naumovića, predloženo je da se pacijenti koji su na dijalizi vakcinišu u svojim dijaliznim centrima, jer oni nisu sposobni da predugo čekaju u redovima. On sugeriše da bi na listi prioriteta trebalo da se nađu i vozači saniteta koji prevoze ove pacijente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba