NEDELJA PROĐE... Vojkan Borisavljević: Naš život kao Odiseja

Ivan Lovrić

24. 01. 2021. u 11:20

MNOGE godine prođoše, a njegova pesma "Odiseja" i dalje je aktuelna. Pogotovo sada, kao metafora svega kroz šta prolazimo zbog opakog virusa koji je okovao celu planetu.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ... Војкан Борисављевић: Наш живот као Одисеја

Foto V. Danilov

O tom trnovitom putu, i o nastavku eventualne saradnje sa pevačem "Odiseje", Leom Martinom, razgovarali smo sa Vojkanom Borisavljevićem, našim proslavljenim kompozitorom. Za početak, neizbežno pitanje o tome kako se snalazi u ovom (ne)vremenu.

- Imam zdravstvene probleme, sa kičmom i nogama, tako da sam neke poslove morao da odbijem, a neke sam delimično i uradio. Na sreću, nije bila u pitanju korona.

Leo Martin kaže da ga stalno nagovarate da ponovo radite zajedno.

- U poslednjih dvadesetak godina nekoliko puta smo radili evergrin koncerte na kojima je on pevao svoje stare pesme. A ima ih mnogo. Imamo razne planove za vreme kada korona prođe i svi ozdravimo. Nije isključeno da napravimo još takvih koncerata. On bi bio domaćin, a glumci i pevači bi pevali njegove pesme. Takvi koncerti se rade širom sveta.

Da li ovo vreme može da bude inspiracija za neku novu "Odiseju"?

- Teško da se može ponovo napraviti "Odiseja". Kada je neko pokušavao da napravi nešto što liči na neki stari hit, to nikada nije uspevalo. Imao sam ideje za neke pesme, ne za kopiju "Odiseje", već nešto što bi pevala Nada Pavlović. Što se tiče Lea, ako mi nešto legne, eto mene i njega.

Koje biste pesme preporučili našim ljudima?

- Neke optimistične i one sa ljubavnim sadržajem, koje bude emocije, kao što su "Dušo moja" Kemala Montena ili "Moderato kantabile" Arsena Dedića. Tu su i Oliver Dragojević i pesme Lea Martina, naravno.

Odavno ste rekli da je vaša najbolja pesma "Ljubav je samo reč"...

- Mislim da je to moja najkvalitetnija pesma. Zdravko Čolić je peva već 40 godina, a publika je mnogo voli.

Kada sve ovo prođe, a moraće, koji su vam dalji planovi?

- Pisanje muzike za seriju "Kralj Aleksandar" Zdravka Šotre morao sam zbog zdravstvenih problema da prepustim drugom kolegi. Ali uspeo sam da uradim muziku za jedan deo serije "Beležnica" Ratka Dmitrovića. Priskočio je i Uroš Marković. Mislim da će to biti veoma zanimljiv projekat.

Siniša Pavić priprema nastavak serije "Junaci našeg doba".

- Snimaće se na jesen, tako da se nadam da ću i za nju napisati muziku. Prva sezona bila je veoma gledana.

Kada očekujete da ćete otići u Lipovicu, gde imate vikendicu?

- Jedva čekam da odem tamo. To je na padinama Kosmaja i idealno je mesto za uživanje. Kažu da tamo ljudi žive više od sto godina. Ne treba očajavati, valja se nadati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni