I KINEZI IZVESTILI ZA TUŽBU PROTIV NATO: Advokat Aleksić - zagadili su vodu, hranu, život! (VIDEO)

Novosti online

21. 01. 2021. u 21:17

VIŠEM sudu u Beogradu predata prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom.

И КИНЕЗИ ИЗВЕСТИЛИ ЗА ТУЖБУ ПРОТИВ НАТО: Адвокат Алексић - загадили су воду, храну, живот! (ВИДЕО)

Foto: Pritnskrin

To je bio povod i da kineska CCTV napravi prilog, u kome su sagovornici bili niški advokat Srđan Aleksić i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Sbije, prof. dr Danica Grujičić.

Tužbu protiv Alijanse je podneo niški advokat Srđan Aleksić u ime aktivnog oficira Vojske Srbije, koji je oboleo od teškog oblika kancera, a tokom bombardovanja 1999. godine boravio je u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, koja je gotovo svakodnevno gađana NATO municijom sa osiromašenim uranijumom.

- Smatramo da su članice NATO pakta odgovorne za naknadu štete srpskim građanima zbog ekološke katastrofe. Mi smo se ovde fokusirali na ekološku katastrofu. Zagadili su život, vodu i hranu na jugu Srbije. Pričamo o mestima za koja su priznali da su ih bombardovali osiromašenim uranijumom. Građani koji žive u tim mestima imaju jednako pravo, kao građani Italije, da im se nadoknadi šteta - rekao je advokat Aleksić.

Aleksić zastupa oštećene, a narednih dana će predati takve tužbe protiv Severnoatlantske alijanse i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. On kaže da je zastupnik svih obolelih građana, i Srba i Albanaca, jer osiromašeni uranijum ne bira nacionalnost, već jednako ugrožava sve. Tužbe protiv NATO podnose pripadnici vojske i policije koji su tokom rata boravili na prostorima koje je NATO zagadio radioaktivnošću, ali i civili koji su na njima nastavili da žive i od osiromašenog uranijuma stradaju i danas.

LINK

SNIMAK priloga možete da pogledate KLIKOM OVDE

Sagovornica je bila i profesor Danica Grujičić.

- Bombarodavnje osiromašenim uranijumom je okidač koji je doveo do tako velikog broja ne samo malignih bolesti, nego i autoimunih bolesti, a sterilitet kod muškaraca u Srbiji je skočio sto posto - rekla je između ostalog diretorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

Donorstvo je herojstvo