I KINEZI IZVESTILI ZA TUŽBU PROTIV NATO: Advokat Aleksić - zagadili su vodu, hranu, život! (VIDEO)

Novosti online

21. 01. 2021. u 21:17

И КИНЕЗИ ИЗВЕСТИЛИ ЗА ТУЖБУ ПРОТИВ НАТО: Адвокат Алексић - загадили су воду, храну, живот! (ВИДЕО)

Foto: Pritnskrin

VIŠEM sudu u Beogradu predata prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom.

To je bio povod i da kineska CCTV napravi prilog, u kome su sagovornici bili niški advokat Srđan Aleksić i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Sbije, prof. dr Danica Grujičić.

Tužbu protiv Alijanse je podneo niški advokat Srđan Aleksić u ime aktivnog oficira Vojske Srbije, koji je oboleo od teškog oblika kancera, a tokom bombardovanja 1999. godine boravio je u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, koja je gotovo svakodnevno gađana NATO municijom sa osiromašenim uranijumom.

- Smatramo da su članice NATO pakta odgovorne za naknadu štete srpskim građanima zbog ekološke katastrofe. Mi smo se ovde fokusirali na ekološku katastrofu. Zagadili su život, vodu i hranu na jugu Srbije. Pričamo o mestima za koja su priznali da su ih bombardovali osiromašenim uranijumom. Građani koji žive u tim mestima imaju jednako pravo, kao građani Italije, da im se nadoknadi šteta - rekao je advokat Aleksić.

Aleksić zastupa oštećene, a narednih dana će predati takve tužbe protiv Severnoatlantske alijanse i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. On kaže da je zastupnik svih obolelih građana, i Srba i Albanaca, jer osiromašeni uranijum ne bira nacionalnost, već jednako ugrožava sve. Tužbe protiv NATO podnose pripadnici vojske i policije koji su tokom rata boravili na prostorima koje je NATO zagadio radioaktivnošću, ali i civili koji su na njima nastavili da žive i od osiromašenog uranijuma stradaju i danas.

LINK

SNIMAK priloga možete da pogledate KLIKOM OVDE

Sagovornica je bila i profesor Danica Grujičić.

- Bombarodavnje osiromašenim uranijumom je okidač koji je doveo do tako velikog broja ne samo malignih bolesti, nego i autoimunih bolesti, a sterilitet kod muškaraca u Srbiji je skočio sto posto - rekla je između ostalog diretorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

vladimir

21.01.2021. 22:01

Setite se onih DEVETNAEST praznih stolica, kojima je POSLEDNJI srpski predsednik imao nameru da sudi u "odsustvu", što je i PRAVNO izvodlljivo, a onda su KVINSLINZI petooktobarskog PUČA , kada su "oteli" vlast - ismejali sve to! Gospodo, vi "baštinite" Miloševićeve TEKOVINE i promovišete sebe, a to je blago rečeno nepošteno! Milošević je UKINUO Ustav iz 1974. godine /Vojvodina bi bila danas država/, obezbedio u Dejtonu Republiku srpsku, okončao POBEDOM Rezoluciju SB 1244, kojom se BEZ SAGLASNOSTI Srbije NIKADA neće ostvariti "republika Kosovo"! Upamtite, bez naše saglasnosti - NIKADA! To što je "trenutno" okupirana, pa bili smo "okupirani" od Turaka 500 godina, pa danas ipak imamo državu! Bili smo isterani iz Srbije 1915. pa smo se pobednički vratili .... hoćete još?

zoran

22.01.2021. 00:33

Ova stoka iz NATO alijanse je napravila više zla nego što su "Sile osovine" učinile u II svetskom ratu. Genocid je, u tom ratu, bio po logorima smrti i bio je najveći do tada u istoriji čovečanstva i po broju žrtava i po brutalnostima. Amerika, kao vodeća članica Nato pakta, počinila je veće zločine po celom svetu i sa mnogo više žrtava. Genocid koji oni sprovode po svetu, a posebno oružjem sa osiromašenim uranijumom, je novi vid uništavanja čitavih naroda i njihoog potomstva. Nisu nas ubili, ali "Milosrdni andjeo" nas je ozračio, zagadio nam, životnu okolinu (vodu, zemljište...). Ogroman broj mladih ljudi ne može da ima decu. Dakle, kroz dugi niz decenija i vekova (ako nas bude bilo do tada), uranijum će delovati destruktivno na sve nas. Umiraćemo bez potomstva, a umiraće nam još nerodjena deca. Teši me samo činjenica da je i Hitlerova Nemačka bila vojno najjača u svetu, ali je pobedjena i slomljena. tako će biti i sa Amerikom. Samo, što su sada druga vremena i bojim se da taj brod, kada bude počeo da tone, ne povuče za sobom celu ovu civilizaciju.