PREMINUO BRANKO NIKOLIĆ: Vranje izgubilo jednog od poslednjih učesnika Drugog svetskog rata

D. Ristić

21. 01. 2021. u 15:11

U VRANjU je, u 95. godini života, preminuo Branko Nikolić, učesnik Drugog svetskog rata, posleratni fukcioner, društveno-politički radnik i nosilac brojnih visokih društvenih priznanja.

ПРЕМИНУО БРАНКО НИКОЛИЋ: Врање изгубило једног од последњих учесника Другог светског рата

Foto: SUBNOR Vranje

Nikolić je rođen 1926. godine u Tibuždu kod Vranja, a od 18. godine je bio borac Desete srpske udarne brigade iz sastava 22. srpske divizije NOVJ. U toku rata bio je komesar mitraljeske čete sa kojom je učestvovao u proboju Sremskog fronta. Jedan je od poslednjih učesnika Drugog svetskog rata i bitaka za oslobođenje od fašizma iz ovog kraja.

Po završetku rata, bio je potpredsednik Sreza vranjskog i predsednik Narodnog odbora opštine Vranje. U privredi, Branko Nikolić je bio direktor Zemljoradničke zadruge i Gradske ekonomije Vranja, direktor Tekstilne industrije Vranje (TIV) u izgradnji, direktor PTT-a u Vranju, sekretar Regionalne Samoupravne interesne zajednice za puteve i predsednik Skupštine republičke zajednice PTT Srbije.

Foto: SUBNOR Vranje

Branko Nikolić je Odlikovan Ordenom za vojne zasluge sa srebrnom zvezdom, Ordenom zasluge za narod sa srebrnim vencem, Medaljom za hrabrost i sa tri jubilarne ruske medalje pobede nad fašizmom. Nosilac je i Ordena rada trećeg reda sa srebrnim vencem, Ordena rada sa zlatnim vencem i Udarničke značke sa radne akcije i drugih priznanja.

Bio je predsednik Opštinskog i Okružnog odbora SUBNOR-a Vranje i član Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije. Jedan je od osnivača Saveza boraca Sreza vranjskog i Saveza boraca Srbije i bio doživotni počasni predsednik Gradskog i Okružnog odbora SUBNOR-a Vranje.

Nikolić je sahranjen u četvrtak na Šapranačkom groblju u Vranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo