STRUČNJACI ANALIZIRAJU ZA "NOVOSTI": Ko sve ne bi smeo da primi vakcinu protiv korone

B. RADIVOJEVIĆ

14. 01. 2021. u 08:00

PRED vakcinaciju se, ni kada počne masovna imunizacija u Srbiji, neće raditi PSR test, pa se može dogoditi da vakcinu prime i oni koji su inficirani virusom korona. Skrivena infekcija, međutim, nije prepreka da se zavrne rukav, jer štete od vakcine neće biti, ali - ni koristi.

СТРУЧЊАЦИ АНАЛИЗИРАЈУ ЗА НОВОСТИ: Ко све не би смео да прими вакцину против короне

Vakcine ne treba da prime samo deca i trudnice / Foto P. Milošević

Doktor Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba, potvrđuje da vakcina neće pomoći ako je neko već zaražen, ali i da se pred vakcinaciju neće raditi PSR.

- Većina vakcinisanih neće imati kontraindikacije, jer vakcine nisu žive i nemaju širok spektar ograničenja za hronične bolesti - kaže Janković. - Neki lekovi su stotinu puta opasniji od vakcine. Oni koji su alergični samo na penicilin, nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine.

Tako, prema zvaničnim preporukama, bar zasad, vakcine protiv kovida 19 ne treba da prime samo dve kategorije stanovništva - deca i trudnice.

Razlog za to nije strah da bi kod njih vakcina mogla da izazove neke specifične neželjene efekte, drugačije nego u ostatku populacije, nego činjenica da zbog žurbe da se cepivo što pre pusti u promet, kako bi se suzbila pandemija, nije bilo dovoljno vremena da se nove vakcine ispitaju u ove dve populacije. Iz istog razloga vakcinacija se ne savetuje ni ženama koje planiraju trudnoću.

Ostale prepreke za vakcinaciju su privremene - trenutno povišena temperatura, akutna respiratorna infekcija i akutno pogoršanje hronične bolesti. Ograničenje je trajno jedino za osobe alergične na neke od komponenata vakcine, ali kako nisu sve vakcine istog sastava pojedinci će, ipak, moći da proberu.

Izuzeće iz imunizacije za decu i trudnice vremenom bi moglo da bude suspendovano, kada se bezbednost cepiva dodatno proveri.

Nijedna od dve vakcine koje se zasad primenjuju u Srbiji i nije za najmlađe - "Fajzer Biontekova" se daje starijima od 18 godina, dok je za rusku "sputnjik V" donja granica 16 godina.

Ispitivanja antikovid-vakcina na starijoj deci, u Americi će, kako je najavio dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, najverovatnije početi ovog meseca. Provera bezbednosti svake vakcine u kategorijama stanovništva u kojima dosad nije "testirana" zapravo zavisi od samih proizvođača. Prva vakcina registrovana u Evropi - "Fajzer-Biontekova", prošla je sa dobrom bezbednosnom ocenom i nema dokaza koji ukazuju na to da su trudnice u opasnosti. Ali, nema ni dokaza da je za ovu kategoriju sasvim bezbedna.

Ne događa se ovo prvi put u istoriji imunizacije. Jednostavno, neke vakcine koje sadrže žive verzije virusa obično se ne preporučuju u trudnoći zbog mogućnosti manje infekcije. Ostale se trudnicama savetuju tek posle duže primene i praćenja neželjenih reakcija u opštoj populacije, jer se na trudnicama, razumljivo, vakcine ne testiraju.

Doktor Tanja Jovanović, virusolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da još nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu.

- To ne znači da vakcina nije bezbedna već samo da nije urađeno dovoljno ispitivanja - kaže dr Jovanović.

TERAPIJA ODLAŽE VAKCINACIJU

ZA sve ostale grupe stanovništva precizno se zna šta su kontrainikacije za vakcinaciju.

- Ako imate neku akutnu infekciju praćenu temperaturom, a nije korona, vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hroničnu bolest koja zahteva aktivnu terapiju u tom periodu kad se prima aktivna terapija, ne možete da primite vakcinu - objašnjava dr Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)