TEŽAK DAN U SRBIJI: Pčinjski okrug u borbi sa poplavama, stanovništvo strepi od novih padavina

J.Stojković

11. 01. 2021. u 16:21

VELIKE količine padavina tokom vikenda prouzrokovale su izlivanje Južne Morave kod Vladičinog Hana, Binačke Morave u blizini administrativnog prelaza sa Kosovom i Metohijom kod mesta Bela zemlja, a poplavljeni su uglavnom podrumi i sutereni domaćinstava u ovom kraju.

ТЕЖАК ДАН У СРБИЈИ: Пчињски округ у борби са поплавама, становништво стрепи од нових падавина

Foto: J. S.

U opštini Vladičin Han proglašena je vanredna situacija zbog poplava i visokog vodostaja reka na ovom području.

Reke Južna Morava i Vrla, koje prolaze kroz Han, su nabujale, ali su u okviru bedema odbrane od poplava. Manastir Kacapun je odsečen od sveta jer je voda odnela most. Gotovo na teritoriji cele opštine izlili su se planinski potoci iz korita, na širem području opštine.

Stanovnici Bujanovačke Banje u noći između nedelje i ponedeljka strepeli su koliku će im štetu nanenti voda.

Na sreću nije bilo evakuacija, a spasilačke ekipe obilaze domaćinstva čamcima kako bi videli da li im je potrebna pomoć. Najkritičnije tačke po pitanju poplava su pored Bujanovačke Banje u selu Končulj i Novom Nasenju.

U Štabu za vanredne situacije kažu da je zbog izlivanja Binačke Morave put prema Končunju i administrativnoj granici sa KiM neprohodan. Nije naivna situacija ni u Rakovcu.

Dragoslav Zafirović iz Rakovca kaže za "Novosti" da strepe od novih padavina.

- Voda je ušla u podrum, ali smo je izbacivali. Na sreću nije bilo veći posledica, poput onih u Bujanovačkoj Banji. Sada samo gledamo u nebo i nadamo se da neće biti ponovo kiše – kaže Zafirović za Novosti.

Poplave nisu zaobišle ni okolinu Vranja.Tokom vikenda na teritoriji grada palo je 55 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do porasta nivoa Južne Morave, koja se izlila u delu toka kod Zlatokopa i Ćukovca.

Zbog obilnih padavina, u Vranju i Vranjskoj Banji poplavljeno je oko 20 podrumskih prostorija i dvorišta. Sve raspoložive ekipe su na terenu, a mehanizacija je angažovana na čišćenju putnih kanala u Ćukovcu i Toplacu i opštinskog putnog pravca Dubnica – Vrtogoš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...