SVIREPO SU UBILI VIŠE OD 4.000 LJUDI: 79. godišnjica racije u Bačkoj, uz poruku - Zločine ne smemo da zaboravimo, da se ne ponove (FOTO)

Z. GRUMIĆ

04. 01. 2021. u 19:25

GODIŠNjICA početka racije u Južnoj Bačkoj, zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u kojoj je tokom tri nedelje ledenih januarskih dana 1942. godine svirepo pobijeno više od 4.000 civila uglavnom Srba, kao i brojnih Jevreja i Roma, obeležena je danas u Srbobranu.

СВИРЕПО СУ УБИЛИ ВИШЕ ОД 4.000 ЉУДИ: 79. годишњица рације у Бачкој, уз поруку - Злочине не смемо да заборавимо, да се не понове (ФОТО)

Foto. N. Karlić

Ovoga puta organizovano je da bude bez većeg okupljanja građana zbog primene mera zaštite od virusa korona.

Parastosu nevinim žrtvama, koji je u Hramu Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg služio episkop bački Irinej uz sasluženje episkopa mohačkog Isihija i nekoliko sveštenika, prisustvovali su predsednika Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednika Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i Radivoj Debeljački, predsednik srbobranske Opštine.

Podesećajući na masovni zločin od pre 79 godina, koji su organizovale mađarske okupacione vlasti, Mirović je istakao da, uz ponovnu osudu tog zlodela i njegovih počinilaca, žrtve ne smemo da zaboravimo a sećanje na njih mora da bude stalna opomena da se zločini nikad i nigde više ne ponove.

- Nevine žrtve je od njihovih dželata delilo samo to što su pripadali drugoj veri i drugoj naciji, rekao je Mirović i poručio da sve moramo učiniti kako bismo sačuvali mir i sklad u kojem danas živimo. Srbi i Mađari, dodao je on, poslednjih godina grade čvrste temelje i čvrstu kuću svoje zajedničke budućnosti koja će, kako je naveo, imati sve više uzora u velikim i svetlim primerima iz naše zajedničke prošlosti.

Obraćajući se malobrojnim prisutnima na parastosu, vladika Irinej je rekao da cilj molitvenog pomena nije izazivanje bilo kakvog revanšizma niti osvetoljublja, nego je spomen na žrtve „neophodni temelj istinskog pročišćenja“.

- Njihovo stradanje nije uzaludno ni besmisleno, jer oni nisu stradali želeći drugima zlo. Oni su na pravdi boga hapšeni, mučeni i ubijani.

Pomen nevino nastradalima u Čurugu, Žablju, Titelu, Mošorinu, Novom Sadu, Bečeju, Srbobranu i drugim mestima južne Bačke, završen je polaganjem venaca u hramovnoj porti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a