ŽELIMO DA VIDIMO UNUČIĆE: Stanari doma za stare "Bežanijska kosa" primili vakcinu protiv korone i dobro se osećaju (FOTO)

J. Ž. S.

26. 12. 2020. u 08:44

SVI stanari Gerontološkog centra "Bežanijska kosa" u Beogradu osećaju se dobro i nije bilo nikakvih komplikacija od trenutka kada su primili vakcinu protiv kovida 19.

ЖЕЛИМО ДА ВИДИМО УНУЧИЋЕ: Станари дома за старе Бежанијска коса примили вакцину против короне и добро се осећају (ФОТО)

Foto: V. N.

Njihovi utisci su više nego pozitivni i, ističu, najsrećniji su što će uskoro ponovo moći da vide svoje najbliže.

Dugogodišnji stanar Doma "Bežanijska kosa", Milovan Despotović, kaže za "Novosti" da ima potpuno poverenje u vakcinu i zato se odmah prijavio za imunizaciju.

- Nijednog trenutka nisam razmišljao da li treba da je primim, već samo kada će stići - kaže ovaj vremešni penzioner.

Za Radojicu Anđelkovića, koji je takođe bio na spisku privilegovanih da u prvom krugu dobije zaštitu od virusa korona, nije bilo dileme.

- Hoću da živim, imam unučiće! - kratak je i jasan stanar sa Bežanijske kose.

Snežana Golubović je srećna što je dobila priliku da se među prvima vakciniše, pa da može malo da odahne. Predugo su, smatra, zatvoreni i izolovani od najbližih.

- Najviše me raduje što ću uskoro moći da opet uživam u čarima svog zlatnog trećeg doba - s osmehom otkriva gospođa Snežana.

Foto: V. N.

S druge strane, korisnici privatnih domova za stare juče nisu imali sreće, pošto ih je procedura zaustavila u zaštiti od jedne od najvećih pošasti današnjice. Iako su se psihički pripremili, potpisali saglasnost, vlasnici ustanova se organizovali i dovezli ih u Gerontološki centar "Bežanijska kosa", vakcinu nisu primili. Za njih je bilo obezbeđeno 45 doza, ali će morati da sačekaju zvanične instrukcije iz "Batuta" i "Torlaka".

SMANjUJE SE BROJ ZARAŽENIH

U USTANOVAMA socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prema poslednjim podacima, potvrđeno je prisustvo virusa korona kod 1.667 korisnika i 831 zaposlenog. Ukupan broj izlečenih je 2.931, dok je izlečen i 1.181 zaposleni.

Kako "Novosti" saznaju, problem je nastao jer nisu posedovali zdravstvene kartone iz matičnih domova zdravlja, kao ni potvrdu izabranog lekara da su zdravi, što je bilo neophodno za imunizaciju. Oni ovaj papir, međutim, prema trvrdnjama nadležnih, nisu mogli da dobiju pošto većina njih dom zdravlja nije posetila još od trenutka kada su smešteni u ustanovu. Lečili su se ili kod domskih lekara, ukoliko ih imaju, ili u privatnim ordinacijama.

Prema rečima Radoslava Milovanovića, predsednika Udruženja privatnih ustanova za stare, juče posle podne počela je vakcinacija stanara privatnih domova, i to odlaskom medicinskih ekipa u ove ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna