SRPSKI DOKTOR DOBIO BITKU PROTIV KORONE: Otkrio koje lekove je pio i kako ojačati imunitet nakon bolesti

Novosti online

11. 12. 2020. u 19:29

GASTROENTEROLOG dr Dino Tarabar bio je gost "Beogradske hronike" na RTS, a tema je bila aktuelna situcija sa koronom, kao i kako ojačati imunitet u doba epidemije.

СРПСКИ ДОКТОР ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ КОРОНЕ: Открио које лекове је пио и како ојачати имунитет након болести

Foto: RTS printskrin

Zašto neki pacijenti koji imaju simptome korone dobiju antibiotike, a nek ne, već im se prepišu tek kada im se stanje pogorša, jedno je od pitanja gledalaca ove emisije.

- Pitanje upotrebe antibiotika u prvih nekoliko dana je diskutabilno. Ako se radi o virusnoj bolesti, nije neophodno davati antibiotike u prvih nekoliko dana. Dajemo ih obično kod starijih ljudi gde očekujemo superinfekcije bakterijske ili neke komplikacije. Virusi koje lečimo antibioticima može da bude problematično, jer lekovi mogu da unište okolnu, saprofitnu floru i klinička slika će se pogoršati. Klinička slika gripa, prehlade i korone u jednom trenutku može biti identična  i nije lako to proceniti samo na osnovu jednog kontakta. Na plućima ne morate da čujete baš ništa i to može da zavede - priča i dodaje da je bilo slučajeva u "Dragiši Mišoviću" gde su tek na skeneru videli obostranu upalu pluća.

Svakako, savet pacijentima je da ne čekaju, već da se jave u kovid amulantu čim osete simptome.

- I ja sam čeako pet dana da vidim šta se dešava - kaže doktor da i lekari nekada greše.

Koji su to simptomi znak za alarm, doktor kaže - respiratorni. 

- Gubitak daha, otežano disanje, nedostatak vazdiha, bolovi u mišićima, to je nešto što uz temperaturu koja ne spada i vraća se i posle uzimanja lekova poput paracetamola, znak da treba da se jave ponovo jer je vrlo moguće da dolazi do razvoja kliničke slike. Bolest se može manifestovati i prolivima, ali najveći broj pacienata će imati respiratorne tegobe. Poenta je da se ne leče kod kuće i kasnije, kada dođu u jako teškom stanju, veoma ih je teško izvući - kaže dr Tarabar.

Koliko mogu suplementi da pomognu, i da li možemo da se predoziramo i preteramo sa unosom, doktor kaže:

- Vitamin D, C, magnezijum, cink selen, probiotici se preporučuju - kaže dr Tarabar.

- D vitamin je antiinflamatoran i njega uzimamo redovno inače, pogotovo u zimskom periodu. Dobro ga je uzimati preventivno i za one koji nisu inficirani. On ima svoju antiinflamatornu ulogu i preventivno se daje 2.000 jedinica dnevno kod potpuno zdravih osoba. Vitamin C preporučujem 5-6 g dnevno u tri različite doze, Voitamin D, magnezijum i cink ne treba uzimati u usto vreme jer oni idu na iste receptore - kaže da se neće preterati sa vitaminom D. D vitamin ne treba uzimati ujutru, nego popodne, kao i magnezijum. Proboitike treba uzimati, pogotovo nšto se sada daju antibiotici, koji uništavaju sašrofitnu floru - kaže dr Tarabar i dodaje da cena kod odabira suplemenata ne igra bitnu ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bojan

12.12.2020. 09:40

Upravo sam izlečen. Ne znam nikoga, ali apsolutno nikoga ko nije od prvog dana primao antibiotik. Ja lično Klacid 7 dana po 2, a narednih 5 dana Pancef. Moja majka je počela da pije hemomicin iako jije imala simptome, već je bila pozitivna na antigenski test. Počela je da pije antibiotik, a tek posle 8h je dobila temperaturu, i to je praktično ženu od 66 god spasilo, te nije imala ama baš nikakve komplikacije, i nastavila je da pije još jednu turu hemomicina. Takođe, moja supruga je pila hemomicin, nastavila Pancef i prošla bez ikakvih problema. Najgore je prošao moj brat koji nije bio pozitivan na testu, od strane lekara proglašen je da ima samo prehladu, da je on to malo umislio, dali su mu forteku,imao je temperaturu 11 dana, i da nije išao kod privatnih lekara koji su mu prepisali infuziju 7x dana, pitanje je šta bi bilo. Poenta je meriti temperaturu, proveravati kašalj i dah, i odmah, ali odmah otići kod lekara i početi sa antibioticima, i to hemomicin, dve ture i eventualno Klacid, pa zatim Pancef. NI MINUTA ČEKATI I POČETI ODMAH SA ANTIBIOTICIMA. KO GOD JE ČEKAO PAR DANA DOBIO JE UPALU PLUĆA.