MINISTAR RUŽIĆ O UČENJU NA DALJINU: Ministarstvo uložilo dodatne napore da bi osetljivim grupama obrazovanje bilo dostupnije i kvalitetnije

Tanjug

10. 12. 2020. u 12:59

MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da je Ministarstvo tokom pandemije posebnu pažnju posvetilo učenju na daljinu, kao i da su uloženi dodatni napori da bi osetljivim grupama obrazovanje bilo dostupnije i kvalitetnije.

МИНИСТАР РУЖИЋ О УЧЕЊУ НА ДАЉИНУ: Министарство уложило додатне напоре да би осетљивим групама образовање било доступније и квалитетније

Branko Ružić / Foto Tanjug

Ružić je na konferenciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prava kazao da su posebni napori uloženi za povećanje kvaliteta učenika pripadnika nacionalnih manjina, sa posebnim osvrtom na učenike romske nacionalnosti i učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetu.

Za nešto više od 58.000 učenika u Srbiji započet je projekat premošćavanja digitalnog jaza za decu iz osetljivih grupa, kazao je Ružić i dodao da se ta intervencija nadovezuje na dosadašnja dostignuća u razvoju digitalizacije uz formiranje digitalnih bibliotekla u 30 škola sa značajnim brojem romskih i drugih učenika slabijeg materijalnog stanja.

U okviru te inicijative, prema rečima ministra, školama će biti dostavljeno 1.890 tableta i 60 prenosnih računara, a planirano je da 250 pedagoških asistenata dobije laptopove kao dodatnu podršku za učenje na daljinu učenika iz romskih, nestandardnih naselja.

- Nastavljamo sa organizacijom nastave na daljinu na srpskom jeziku, ali i za 44.070 učenika koji nastavu pohađaju na jeziku nacionalne manjine, na albanskom, slovačkom, mađarskom, bosanskom, hrvatskom, bugarskom, rumunskom i rusinskom jeziku - kazao je Ružić.

Prošle školske godine emitovano je 3.310 obrazovnih priloga na osam jezika, a do sada je snimljeno za ovu školsku godinu 2.470 časova za osnovno i srednje obrazovanje.

Nacionalnim savetima nacionalnih manjina je dostavljeno ukupno 34 licenci, snimljeno je i 60 časova od planiranih 300 za predmet srpski kao nematernji jezik.

U oblasti inkluzivnog obrazovanja za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u obrazovnim ustanovama, dodaje Ružić, pripreman je set preporuka za uključivanje dece u dogovoru sa Savetom roditelja, a rad se planira u malim grupama od po jednog ili dva učenika tamo gde je moguće.

Ministarstvo je obezbedilo i 7.000 prilagođenih udžbenika za decu sa invaliditetom, a u saradnji sa UNICEF-om nabavljen je za RTS softver za automatsko pretvaranje glasa u titlovan tekst kako bi se unapredila i pristupačnost za gluve i nagluve učenike.

Takođe, Ružić dodaje da su u nastavu na daljinu uključeni i migranti koji su učenici, a koji dobijaju poodršku i u toku pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!