ČETVRTACI "CILJAJU" VISOK PLASMAN: Rezultati TIMSS istraživanja za 4.000 đaka nižih razreda iz 165 osnovnih škola biće predstavljeni u utorak

Lj. BEGENIŠIĆ

07. 12. 2020. u 09:14

REZULTATI međunarodnog TIMSS istraživanja iz matematike i prirodnih nauka u kome je učestvovalo više od 4.000 učenika četvrtog razreda iz 165 škola u Srbiji biće poznati u utorak, kada će ih u isto vreme objaviti sve zemlje koje u njemu učestvuju.

ЧЕТВРТАЦИ ЦИЉАЈУ ВИСОК ПЛАСМАН: Резултати ТИМСС истраживања за 4.000 ђака нижих разреда из 165 основних школа биће представљени у уторак

Ilustracija / Foto Depositphotos

Istraživanje se održava svake četiri godine, a rezultati koje su četvrtaci iz Srbije postigli 2011. i 2015. godine su zadovoljavajući, i kako su tada naveli koordinatori ovog projekta "u oba ciklusa postignuće je bilo znatno iznad proseka TIMSS skale i jednako postignuću učenika iz mnogih evropskih zemalja povoljnijeg socioekonomskog statusa".

Prema podacima Instituta za pedagoška istraživanja, 2015. učenici četvrtog razreda osnovne škole zauzeli su 24. mesto iz prirodnih nauka i 27. mesto iz matematike od 49 zemalja koje su učestvovale u ovom istraživanju. Ovo je najbolji uspeh koji je Srbija postigla od 2003. od kada naša zemlja učestvuje u ovom velikom međunarodnom istraživanju.

Učenici iz Srbije sa osvojenih 525 bodova na testu iz prirodnih nauka i 518 bodova na testu iz matematike su tada zauzeli mesto iznad proseka, koji iznosi 500 bodova. Poslednji ciklus čiji će rezultati biti prezentovani sutra rađen je od kraja marta do polovine aprila 2019. godine.

- Test je bio koncipiran tako da sadrži pitanja sa odgovorima na zaokruživanje, kao i zadatke otvorenog tipa koji su različitog kognitivnog nivoa - pojašnjava za "Novosti" dr Ivana Đerić, nacionalni koordinator za TIMSS 2019. istraživanje. - Za svako od 214 odeljenja bilo je pripremljeno po 14 različitih svezaka sa zadacima koji se velikoj meri podudaraju sa planom i programom nastave i učenja od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iz matematike i prirodnih nauka.

BOLjI NEGO NA PISA TESTU

Na pitanje kako to da su naša deca uspešnija na TIMSS nego na PISA testiranju, dr Đerić odgovara da direktno poređenje "nije baš adekvatno zato što se ispituju različiti domeni znanja":

- TIMSS proverava znanja predviđena planom i programom i načinom njihove primene u samim zadacima, dok PISA testira funkcionalnu pismenost petnaestogodišnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a