SRPSKI IMUNOLOG KAMENOV: Ovo je najveća zabluda o VITAMINU D, evo kolika nam je dnevna doza potrebna zbog pandemije

Novosti online

03. 12. 2020. u 14:20

NAUČNA rasprava o uticaju vitamina D na novi soj korona virusa traje, a prof. dr Borislav Kamenov iznosi svoje mišljenje o važnom činiocu našeg imuniteta.

СРПСКИ ИМУНОЛОГ КАМЕНОВ: Ово је највећа заблуда о ВИТАМИНУ Д, ево колика нам је дневна доза потребна због пандемије

Foto: RTS printskrin

- Najveća zabluda je što se misli da vitamina D ima dovoljno, da ga ima dovoljno u hrani, koju možemo da kupimo na pijaci. To u stvari nije tačno - rekao je imunolog Borislav Kamenov .

- Postoje dve vrste vitamina D: D2 koji se nalazi u hrani i D3 koji dobijamo preko Sunca. E, taj koji dobijamo preko Sunca je suštinski problem. Trebaju nam sada poprilično velike doze, ja sam to govorio više puta

Kada su u pitanju doze vitamin D, doktor je preporučio sledeće.

- Ljudi koji imaju preko 65 godina treba da uzimaju 10.000 jedinica dnevno, mlađe osobe 5.000 jedinica na dan, a deca u zavisnosti od uzrasta, 1.000, 2.000 ili 3.000 jedinica dnevno - rekao je na televiziji "Belami".

Pre uzimanja vitamin D potrebno je konsultovati se sa lekorom, odnosno proveriti nivo vitamina D u krvi i PTH, hormon paraštitaste žlezde koji reguliše njegov nivo.

- Nema potrebe ništa posebno da se radi da bi se vitamin D uneo u organizam onako kako treba. Jednostavno nakapajte na kašičicu određenu količinu i progutajte. Nema potrebe dodavati malo mleka niti ga stavljati na koricu hleba - objasnio je za "e-kliniku" profesor Borislav Kamenov čija je preporuka da se ovaj vitamin uzima ujutru.

Savetuje i da se pored suplemenata, vitamini unove i putem hrane, kao i da upravo vitaminom D, tokom pandemije korona virusa, ojačamo imunitet.

(Blic žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest