SUMNJATE DA STE ZARAŽENI KORONOM? Evo kada je pravo vreme da se testirate

Tanjug

01. 12. 2020. u 23:03

DIREKTORKA "Batuta" Verica Jovanović izjavila je večeras da osobe koje imaju temperaturu i kašalj treba da urade testove u roku od dva, tri dana od pojave simptoma.

СУМЊАТЕ ДА СТЕ ЗАРАЖЕНИ КОРОНОМ? Ево када је право време да се тестирате

Novosti

- Na usluzi su domovi zdravlja, u kovid ambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen PCR test. Ako je antigenski test negativan, a osoba ima simptome, tada je potreban PCR test - istakla je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, ponovno testiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.

- Radi se o primeni protokola koji su utvrdili SZO i Evropski centar za kontrolu bolesti i Centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno - kazala je Jovanovićeva.

Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana.

Pošto se u svakodnevnom radu sreću s koronavirusom, za zdravstvene radnike, kao i za ostale građane, kako je rekla, važi isti princip.

Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.

Ukazuje da u Srbiji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana, dok je u nekim drugim zemljama taj period skraćen na 10 dana.

- Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i ja verujem da će tokom vremena biti brojnih promena, ali na dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas - zaključuje Jovanovićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?