NA UDARU KOVIDA 70 ŠTIĆENICA: Zaraženi zaposleni i stanarke doma za odrasle sa smetnjama u razvoju kod Paraćina

J. Ž. S. - Z. R.

02. 12. 2020. u 10:30

OD 90 štićenika Domskog odeljenja za smeštaj osoba sa intelektualnim i teškoćama u komunikaciji "Izvor" u Paraćinu, prema nezvaničnim informacijama, više od 70 je zaraženo virusom korona.

НА УДАРУ КОВИДА 70 ШТИЋЕНИЦА: Заражени запослени и станарке дома за одрасле са сметњама у развоју код Параћина

Foto M. Labudović

Prva pojava oboljevanja u ovoj ustanovi zabeležena je 23. novembra, a virusom je za nekoliko dana zaražena većina korisnika.

- Zaražene osobe su stabilno, niko nije životno ugrožen - preneo nam je jedan od angažovanih zdravstvenih radnika iz "Izvora". - Inficirane korisnice kompletno su pokrivene terapijom po protokolu, istom kao u bolničkim kovid-odeljenjima. Niska temperatura pojavila se u svega nekoliko slučajeva, što je lako regulisano. Dve štićenice su ranije, zbog problema sa disanjem, hospitalizovane u paraćinskoj bolnici, a ostale su dobro.

Dve zaražene žene zbrinute u bolnici u Paraćinu kasnih su šezdesetih godina, obe su gojazne, a u bolnicu su upućene zbog gušenja.

Zvaničan broj pozitivnih u ovoj ustanovi biće poznat kada rezultati testiranja budu zvanični i kompletirani. Zasad je potvrđena samo početna informacija da je zaraženo najmanje 14 osoba. Kako nezvanično saznajemo, testiranje još uvek nije završeno, a kod pojedinih je ponavljano više puta.

Pomoć

GRAĐANI su se organizovali na vajber-grupi "Mi iz Paraćina" u želji da pomognu štićenicima doma "Izvor". Objavljen je i broj monaha kome mogu da se jave svi koji žele da pomognu. Kako je naglašeno u pozivu, potrebna im je pomoć oko presvlačenja i brige, jer je "malo ruku, a i oni koji su u domu su na izmaku snage".

Inficirane osobe su nemoćne žene, starosti od 20 do 70 godina, mahom teško pokretne, sa mentalnim i fizičkim problemima. Iako je reč o ustanovi u nadležnosti paraćinskog Centra za socijalni rad, brigu o štićenicama doma decenijama vode monahinje Manastira Svete Petke.

- Hvala bogu, situacija je pod kontrolom. Nadam se da će se sve "provući" sa srednjim i lakšim oblikom bolesti. Svi pozitivni nalaze se na gornjem spratu, i nepokretni i pokretni, dok su zdrave štićenice na donjem nivou. Sa bolesnima su neprekidno lekari i medicinske sestre pod punom zaštitnom opremom, dok o zdravima i dalje brinemo mi, monahinje - rekla je, za "Novosti", monahinja Vasilisa.

U Ministarstvu za rad potvrđuju zarazu u "Izvoru", bez detalja o broju obolelih.

- Brigu o štićenicama vode volonteri - dve medicinske sestre i lekar. U saradnji sa kriznim štabom i opštom bolnicom, obezbeđene su još četiri medicinske sestre i jedan lekar, koji će pružati pomoć korisnicama "Izvora" - kažu u Ministarstvu.

Nedavno je postavljena nova v. d. direktorka Doma. Inače, ova ustanova ima zaposlenog lekara, ali je, nezvanično, na porodiljskom bolovanju, bez angažovane zamene.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati