BOLNE ISTINE O VELIKIM ZABLUDAMA: Kako su Srbi izgubili XX vek

Borisav Jović

24. 11. 2020. u 19:14

БОЛНЕ ИСТИНЕ О ВЕЛИКИМ ЗАБЛУДАМА: Како су Срби изгубили XX век

Foto privatna arhiva

SRPSKI narod je na kraju XX veka u svakom pogledu ostao poražen. I ponižen. I kao nikada u istoriji - sam. Srbija je razorena i osiromašena. Zaustavljena u razvoju i unazađena. Kao da je izgubila čitav jedan vek.

Uistinu, poslednja decenija prošlog veka samo je bila kraj nečega što je dugo trajalo; neminovan rezultat jednog dramatičnog veka punog pobeda i poraza, oduševljenja i razočaranja, ali i sudbonosnih grešaka koje je srpski narod na kraju morao da plati.

Srpski narod, pobednik u Velikom ratu, stvorio je veliku državu sa Hrvatima i Slovencima, uprkos tome što su prijateljske države pobednice u ratu nudile Srbiji proširenje do pola Slavonije i do pola Dalmacije, uključujući i Split, ali da ne pravi državu sa Hrvatima i Slovencima. Ta sudbonosna odluka usmerila je funkcionisanje zajedničke države kroz čitav vek, koji je bio pun razmirica i potresa i na kraju sukoba i raspada.

Tadašnje rukovodstvo Srbije nije razumelo da Hrvati i Slovenci imaju drugačije interese od Srba, da je njima cilj stvaranje samostalnih država, a da im ujedinjenje sa Srbijom predstavlja privremeno stanje i najpogodniji način da to ostvare.

Srbi nisu ni primetili da su državu, stvorenu zahvaljujući velikim žrtvama svojih predaka, predali u trajnu vladavinu upravo Hrvatima i Slovencima, koji su se dočepali apsolutne vlasti i decenijama radili na ciljevima svojih nacija, a na štetu srpske nacije.

Otkad su Tito i Kardelj preuzeli apsolutnu vlast, srpski narod i njegovi predstavnici se ni za šta nisu pitali.

U svim kritičnim trenucima za budućnost srpskog naroda, njegovi predstavnici u vlasti ili nisu ni pitani, ili nisu reagovali kako je trebalo.

Na drugom zasedanju Avnoja 1943. godine donete su dalekosežne odluke o federalizaciji Jugoslavije, bez legitimnog predstavnika srpskog naroda.

U OSLOBOĐENOJ zemlji posle Drugog svetskog rata, pod apsolutnom vladavinom Hrvata i Slovenaca, Srbi nisu smeli da pokrenu ni takvo krupno pitanje kao što je zločin izvršen u Jasenovcu, a kamoli da postavljaju pitanja svoje ravnopravnosti i celine srpskih nacionalnih interesa. Sve što bi progovorili bilo bi okarakterisano kao velikosrpski nacionalizam opasan za opstanak Jugoslavije.

Svaka ustavna promena, od završetka rata do poslednjeg Ustava Jugoslavije 1974. godine, povećavala je vlast republika, a smanjivala nadležnosti zajedničke države, dok 1974. godine nije republikama dato pravo da rasture zajedničku državu i nasilnim putem, a da se protiv njih ne može upotrebiti sila.

Kreiranje takvih ustavnih rešenja bilo je potpuno u rukama Tita i Kardelja. Iako su ona bila usmerena protiv interesa i prava srpskog naroda, srpski predstavnici u vlasti nisu reagovali.

Raspad Jugoslavije bio je sastavni deo politike državnog rukovodstva na čelu sa Titom i Kardeljem i to na štetu srpskog naroda.

Krajem XX veka srpska sudbina bila je određena onim što se događalo u dužem periodu.

Ako su srpski vladari i funkcioneri čitav jedan vek išli iz greške u grešku, ili su propustili da odgovorno obavljaju svoje dužnosti odbrane interesa svog naroda, verovatno i nije moglo drugačije da bude, pa je devedesetih godina prošloga veka ishod koji smo doživeli bio neizbežan.

Izgubiti jedan vek jeste mnogo. Izgubiti ga zbog grešaka sopstvenog rukovodstva jeste neoprostivo. Ali to je vek koji je prošao i koji smo preživeli. Dolaze nove generacije koje, verujem, neće sebi dozvoliti luksuz da postupaju kao njihovi prethodnici.

Posle velikih gubitaka javljaju se velike nade. U njih ne treba sumnjati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Suverena

24.11.2020. 19:19

Нисмо ништа изгубили јер смо још ту и опиремо се истим оним психопатама који нас не 100 година него 1000 година и више непрестано нападају!

Milan

24.11.2020. 19:23

Bivši predsednik predsedništva Borisav Jović, autor ovog teksta, pokušava da sebe spase od osude naroda svaljujući na narod svoje katastrofalne greške, a upravo je on lično odgovoran za propast Srbije, pored Miloševića. U jednom intervjuu na televiziji rekao je da je svako rešenje 90-tih godina bilo bolje od rata. To kaže čovek sa ove vremenske distance koji je upravo donosio rešenja u prilog ratu, a pošto je tek sad video posledice, ne razmišljajući o njima tada, uporno se trudi da sebe izuzme od odgovornosti za propast srpskog naroda. E pa, neće moći!

Petar

24.11.2020. 19:55

@Milan - Mora da si žuto obojen.Ti si ljubitelj.zapadno terorističkih zemalja,i za tebe nema leka.Jedini,jedini predsednik kojii je probao da Srbiju izvuče iz kandži Srbomrzaca je bio i biće Predsednik Slobodan Milošević..Zato su ga petooktobarci prodali i predali nacistima u Hagu.Srbija je uvek bila trn u oku svima od pamtiveka,ali Srbija ima u sebi najviše izdajnika i juda.

Vladimir

24.11.2020. 19:44

Tekst koji bi trebalo da se poročita i da bude zauvek neizbrisivi deo udžbenika istorije u osnovno i srednjoj školi. Da se često spominje kad god je prilika i neprilika, da se ureže duboko u generacije koje dolaze, a i konačno da ga u potpunosti prihvate i generacije koje su propustile da vekovnu istoijsku zabludu shvate i prihvate. Živela Srbija!

Pero

24.11.2020. 20:19

Na zalost igubili smo toliko da ne vjerujem da cemo se oporaviti. Sva pamet je otisla zbog idiota. Prvi ja. Moja Srbijo, neobrazovanje je tvoj najveci problem. Obrazovan narod nikada ne bi dozvolio ovakve politicare.

Valjevac

24.11.2020. 23:48

@Pero - Ma samo neka si ti otisao. Ranije su se vracali da grade Srbiju, da ginu kad je napadnu....ti si pobegao, deca ti nece govoriti srpski, ne vracaj se takav pametan. Moji drugovi otvaraju firme po Srbiji, bore se da dovuku neki novac u Srbiju, da asfaltiraju ulicu, da urede park.... nema nista od cekanja na drzavu i opstinu. A tii si otisao da sluzis tudjinu. I jos komentarises ovde. Eee ponosan si ti Srbin, vrlo.

Sydney

25.11.2020. 00:41

@Pero - Pero, potpuno si u pravu ali umesto obrazovanja dobili smo edukaciju i edukatore tako da se narodu svakodnevno podnose "slatkisi" uvijeni u zapadne sarene omoteu ime napretka, kako bi oni to strucno rekli prosperiteta...

Branko

25.11.2020. 00:00

Kako smo krenuli,izgubićemo mi i ovaj vijek. A realno za gubitak xx vijeka više treba da krivimo Kralja Aleksandra nego Tita. I stalno smo u nekim teritorijama,e ovo je bilo naše, e ovo je trebalo biti naše, prođe nam život u kukanju i jalovim raspravama. Nemamo više vremena. Mladi i obrazovani odlaze, natalitet opada, pogledajte nam skupštinu i poslanike. Ako su nam to najumnije glave, teško nama. Hajde da napravimo pravnu, modernu i funkcinalnu državu od ovoga što je preostalo, potrebno je 100 pametnih glava postaviti na prava mjesta i imaćemo ozbiljnu državu.