NEMOJTE SE LEČITI KOD KUĆE, NEĆETE USPETI: Alarmantno upozorenje doktora Stevanovića, otkrio ko su najugroženiji pacijenti

V.N.

21. 11. 2020. u 12:18

NAKON današnjeg sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara medijima se obratio i doktor Goran Stevanović.

НЕМОЈТЕ СЕ ЛЕЧИТИ КОД КУЋЕ, НЕЋЕТЕ УСПЕТИ: Алармантно упозорење доктора Стевановића, открио ко су најугроженији пацијенти

Dr Goran Stevanović / Foto Tanjug

Doktor je upozorio na sve veći broj hospitalizovanih pacijenata, pogotovo onih koji imaju tešku kliničku sliku.

- Broj pozitivnih se povećava iz dana u dan, broj hospitalizovanih se povećava iz dana u dan. Potpuno je jasno da sa ovakvim povećanjem broja pozitivnih, odnosno obolelih raste i broj osoba sa teškom kliničkom slikom. U ovom trenutku najveći broj onih koji se primaju na lečenje su iz radno aktivne populacije koja se najviše kreće i najviše je u kontaktu.

- Procenat onih koji imaju najteže kliničke slike je u najstarijoj populaciji.

Doktor Stevanović je upozorio da je sve veći broj obolelih sa teškom kliničkom slikom iz populacije srednjih godina. 

Infektivna klinika svako jutro dočeka sa prekobrojnim pacijentima koji se smeštaju na privremene krevete dok se ne nađe smeštaj u ostalim kovid kapacitetima rekao je doktor Stevanović i dodao da je takva situacija u svim bolnicama.

- Najveći problem su pacijenti koji bukvalno sa vrata moraju na intenzivnu negu - rekao je doktor.

- Opet nam raste procenat onih koji se sami leče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe, bez saveta lekara ili sa minimalnom pomoći lekara. Završava se na tome da se postavi dijagnoza, ali onda da bi izbegli hospitalizaciju, više se ne jave. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet, sedam ili deset dana kućnog lečenja i dolaze sa ekstremno teškim kliničkim slikama i bukvalno sa vrata idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji.

- Opet apelujem - nemojte pokušavati da ovu bolest lečite sami kod kuće, ona jednostavno ne može da prođe sama od sebe - apelovao je doktor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

Vladimir

21.11.2020. 12:59

Uvaženi doktore Stevanoviću, pa gde pacijenti da se leče kada po bolnicama nema mesta...zato se i ne javljaju. Ostaje nam samo da se uzdamo u Boga, limfocite, NK ćelije i imuni odgovor organizma.

Ceca

05.12.2020. 00:00

Sve je politika, nažalost! Čovek ne sme da se razboli, jer hitna pomoć neće da dodje, kažu da nemaju slobodno vozilo! Ispred Infektivne klinike ljudi sa temperaturom su satima čekali NAPOLJU, na košavi, da bi bili vraćeni, jer nema mesta! Nekoliko njih su bukvalno ugurali u sanitet i poslali u Niš, u Čair! O čemu vi pričate?!