MOŽEMO LI PONOVO DA OBOLIMO OD KORONE? Doktorka Gnjatović daje odgovor na pitanje da li nas čuvaju antitela

LJ. B.

19. 11. 2020. u 21:52

МОЖЕМО ЛИ ПОНОВО ДА ОБОЛИМО ОД КОРОНЕ? Докторка Гњатовић даје одговор на питање да ли нас чувају антитела

Foto: Z. Knežević

UKOLIKO je neko preboleo kovid 19, razvio je antitela prema virusu, uzročniku bolesti.

Ta antitela učestvuju u odbrani organizma od reinfekcije. Ne postoje apsolutni dokazi da takvi ljudi ne mogu ponovo oboleti, ali je broj prijavljenih i opisanih slučajeva reinfekcije zanemarljiv.

Ovo je za "Novosti" rekla dr Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) odgovarajući na pitanje da li je moguće da neko ko je već preležao kovid 19 i ima antitela ponovo oboli.

Naša sagovornica pojašnjava da je mnogo češće u pitanju "dugi covid", odnosno nezalečene infekcije koje dovode do toga da se simptomi bolesti javljaju i mesecima nakon negativnog PCR testa.

- Virus se kod takvih pacijenata ne nalazi u gornjim disajnim putevima, pa je PCR test negativan, ali se virus može naći u drugim delovima organizma - pojašnjava Marija Gnjatović. - Iskustvo nam je pokazalo da postoje i slučajevi kod kojih je pored prisustva IgG klase antitela uočen ponovni skok vrednosti IgM klase antitela, koja su karakteristične za akutnu fazu infekcije, i mogu se dovesti u vezu sa ponovnom izloženošću virusu, ali takvi pacijenti nisu razvijali simptome bolesti. Odnosno, iako je došlo do ponovne izloženosti virusu, nije došlo i do reinfekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jan

20.11.2020. 06:40

Питање вам је на нивоу питања, ако сте прошле године добили грип можете ли га добити и ове године ? И наравно да може, то сте могли питати и на десетине особа који су по други пут имали ову корону !