ČARŠIJA I DANAS ZAVIDI LJILJI LEPOTICI: Ona je pre više od pola veka ponela titulu najlepše bivše Jugoslavije

J. DINČIĆ

01. 12. 2020. u 08:20

GRACIOZAN hod i dostojanstveno držanje zadržala je i posle 56 godina.

ЧАРШИЈА И ДАНАС ЗАВИДИ ЉИЉИ ЛЕПОТИЦИ: Она је пре више од пола века понела титулу најлепше бивше Југославије

Foto privatna arhiva

I danas kada prošeta belopalanačkim korzom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kako to uglavnom biva u čaršiji se uspeh, makar se on desio pre više od pola veka, ne prašta.

Ljudi je ili vole ili ne vole, sredine nema. Ljiljana Šurdilović, ili Ljilja Lepotica, kako je i sada zovu njeni Belopalančani, davne 1964. godine proslavila je ovu varošicu.

Tada, u velikoj Jugoslaviji, devojčurak sa sirotinjskog juga Srbije poneo je titulu najlepše žene u državi. Okitila se Ljilja priznanjem za koje u ono vreme većina njenih ispisnica nije ni znala da postoji.

Tada se za Belu Palanku čulo širom sveta, mnogi su je tada nazivali i prestonicom lepote, a sve zahvaljujući njihovoj lepotici. Te, davne tople julske večeri, na Tašmajdanu, među stotinak devojaka na osmoj po redu smotri za izbor najlepše Jugoslovenke, luče belopalanačko ponelo je laskavu titulu.

- Sećam se da je stadion bio pun publike, i svi su uglavnom podržavali Milju Vujanović, inače rođenu Beograđanku koja je proglašena za prvu pratilju - priseća se Ljilja. - Program je vodio Mića Orlović i kada je izgovorio moje ime, mislila sam da je pogrešio. Tada se stadionom prelomio gromoglasan aplauz, a mene obuzeo neki predivan osećaj.

POBEDILA MILjU VUJANOVIĆ

NA OSMOJ po redu smotri za izbor najlepše devojke Jugoslavije, te davne 1964. godine sedeo je lekar, a kasnije akademik Vladeta Jerotić, za prvu pratilju proglašena je Milja Vujanović, nekadašnja glumica i astrolog. Na reviji je pevala Radmila Karaklajić, koja se tek vratila sa velike turneje po Sovjetskom Savezu.

Iako u to vreme nije bio organizovan svetski izbor za mis, pred osamnaestogodišnjom učenicom otvorila su se vrata sveta. Kao specijalni gost prisustvovala je smotri "Lucija" u Švedskoj, putovala po svetu i susretala se sa mnogim poznatim ličnostima. Slava i neverovatan uspeh je, međutim, nisu promenili. Ostala je jedinstvena i skromna osoba, koja je umesto belog sveta izabrala da se vrati u svoju čaršiju.

IZBOR Ljiljana Šurdilović druga sleva, Foto privatna arhiva

- Sećam se da su me sugrađani tada dočekali, da su me svi na ulici pozdravljali, i tada sam dobila nadimak Ljilja Lepotica, po kome me i danas svi znaju - dodaje naša sagovornica. - Veliki uspeh u malom mestu uglavnom donese sa sobom i neuspeh. Sredina vas brzo proguta.

Foto privatna arhiva

Danas iz ovog ugla kada se vratim u prošlost možda sam i pogrešila što sam odbila ponude pojedinih kreatorskih kuća, ali sve je to život.

Posle 56 godina i danas je jedna od najpoznatijih Belopalančana. Laskav nadimak i dalje ponosno nosi, a kroz šalu voli da kaže da je to "nekad bilo, a danas se pominjalo".

Ne voli da mnogo kopa po uspomenama iz vremena kada je bila prva u redu najlepših Jugoslovenki, ali ljubomorno čuva arhivu brojnih isečaka iz tadašnjih novina sa njenim slikama i intervjuima. Tu su drage uspomene poput susreta i razgovora za časopis "Sport" sa Rajkom Mitićem, još jednim poznatim Belopalančaninom, ali i razglednica iz Tokija od legendi fudbala Dragana Džajića i Milana Čopa.

Među zvezde ju je, što je neverovatno za ono vreme, vinula majka, koja je i poslala prijavu za takmičenje. Teško da je šezdesetih za takav potez imala podršku bližnjih, ali isplatilo se.

Uživa, kaže Ljilja, u penzionerskim danima, a u Beloj Palanci je poznata i kao osnivač lokalnog udruženja za zaštitu životinja. Voli i danas da prošeta i svrati u neki od varoških kafića i pretrese najaktuelnije teme sa svojim sugrađanima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo