PROVERITE IZVOR VESTI, LAŽIMA SE ŠIRI STRAH: Debata "Dezinformacije u vreme pandemije"

V. N.

14. 11. 2020. u 12:00

UVEK treba proveriti izvor vesti – taj savet iznet je na tribini "Dezinformacije u vreme pandemije", koju su organizovali Dom omladine i Centar za istraživanje religije i politike.

ПРОВЕРИТЕ ИЗВОР ВЕСТИ, ЛАЖИМА СЕ ШИРИ СТРАХ: Дебата Дезинформације у време пандемије

Foto: V.N.

Učesnici tribine bili su dr Ratomir Antonović, predavač na Fakultetu Konstantin Veliki i Darko Obradović, iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Antonović je izneo da je tabloidizacija povoljan ambijent za širenje dezinformacija. Prema njegovim rečima, dezinformacije su naročito pogodne u doba kriza, kada postoji nastojanje da se produbi društveni jaz i antagonizacija.

Obradović je rekao da postoji bitna razlika između strateških dezinformacija koje prenose države i njihove obaveštajne službe i između nedržavnih kreatora dezinformacija i privatnih lica i šaljivdžija.

Govornici su ukazali da dezinformacije i lažne vesti imaju značajnu ulogu u ideologijama desničarskih pokreta, koji zatim nastavljaju da budu i sami kreatori drugih dezinformacija.

Antonović je naveo da smo imali i nerede zasnovane na lažnim vestima pred Skupštinom Srbije:

- Pandemija je ozbiljna kriza, a u svakoj krizi se lažnim vestima eksploatiše strah građana. I svi su ranjivi na lažne vesti, a ne samo niže obrazovani slojevi.

Obradović je istakao da su lažne vesti tokom pandemije nastojale da podriju poverenje u zdravstveni sistem i državu, izmišljotinama da se policijski čas uvodi radi montiranja 5-G mreže i naseljavanja migranata.

- Dezinformacije su tokom pandemije započete u Kini, pre svega optužbama sa zvaničnih tviter naloga da je Amerika napravila virus u Fort Dirku i plasirala ga u Kinu, a potom su nastavljene tipičnim teorijama zavere koje su decenijama prisutne u javnosti.

Sagovornici su se složili da su mnogi desničarski pokreti u Srbiji glavni motori u širenju dezinformacija i da je neophodno raditi na građanskoj pismenosti u cilju suzbijanja dezinformacija i lažnih vesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar