U RUKAMA IZVRŠITELJA JOŠ MILION DUŽNIKA: Pravosuđe se masovno oslobađa predmeta o dugovanju građana za komunalije ili TV pretplatu

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

10. 11. 2020. u 12:00

SKORO milion starih izvršnih predmeta sukcesivno će, u naredne dve godine, biti prebacivano javnim izvršiteljima, a neki od njih stariji su od 15, pa i od 20 godina. Prebacivanje je u toku, a među njima je najviše neplaćenih komunalnih usluga, kod kojih su se kamate tokom godina i decenija nagomilale.

У РУКАМА ИЗВРШИТЕЉА ЈОШ МИЛИОН ДУЖНИКА: Правосуђе се масовно ослобађа предмета о дуговању грађана за комуналије или ТВ претплату

Mnogima će sa računa skidati zbog pogrešnog parkiranja

Tako će građani, umesto npr. 1.000 dinara zaboravljenog duga sada, uz zatezne kamate i troškove postupka, morati da plate 20.000-30.000 dinara!

Pedesetogodišnjaku B. V. iz Beograda ukrali su još u leto 2008. godine telefon.

- Za vrlo kratko vreme su mi napravili račun od 91.490 dinara, jer nisam bio u prilici odmah da ga blokiram. Obraćao sam se svom mobilnom operateru, ali mi nikada nije uvažio reklamaciju. Da su me tužili, prvi put sam saznao pre neki mesec, kada su mi, posle 12 godina, izvršitelji dostavili rešenje o izvršenju! Sa kamatama i troškovima postupka, dug je premašio 260.000 dinara. Odmah sam uložio prigovor i pokrenuću postupak za povredu prava na suđenje u razumnom roku - kaže ovaj Beograđanin.

Kako saznajemo od nekoliko izvršitelja, oni imaju najavu da će u naredne dve godine dobijati po sto predmeta mesečno po čoveku samo iz Prvog osnovnog suda u Beogradu. U ovom sudu, inače, svaki sudija koji radi izvršenja ima po 6.500 starih slučajeva u radu. One za koje je povučen predlog za izvršenje, sudije obustavljaju, dok sve ostale upućuju izvršiteljima. Poverioci su najčešće "Infostan", "Parking servis", "Vodovod", "Beogradske elektrane", Javni servis RTS (za TV pretplatu), kao i jedna banka u stečaju.

- Javnim izvršiteljima do sada su prosleđena 4.573 predmeta po osnovu izvršne isprave i 22.266 predmeta po osnovu verodostojne isprave (komunalna potraživanja) - kaže za "Novosti" Bojana Stanković, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je najopterećeniji sud u izvršnoj materiji. - U 2020. godini, od ukupno 7.523 predmeta po osnovu izvršne isprave, u radu su ostala 2.022, a po osnovu verodostojne isprave još 174.487.

Budući da komunalna potraživanja zastarevaju za godinu dana, da ne bi zastarela, poverioci su svake godine podnosili sudu novi predlog za izvršenje, ali su predmeti i dalje stajali po fiokama. Posle donošenja poslednjih izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, da bi se rasteretili sudovi, ovi slučajevi prešli su na izvršitelje. Kako ovi kažu, "uvaljen im je vruć krompir", jer sada bi oni trebalo ljudima koji se duga za parking od pre 15 godina i ne sećaju da naplate desetine hiljada dinara kamate. A sve to za samo četvrtinu tarife, koliko propisuje zakon kada su u pitanju stari predmeti.

- Država bi mogla ljudima bar kamate da otpiše, a ne da nerad sudova svaljuje na njihova leđa. Pojedini izvršni dužnici nam čak nisu ni uplatili obavezan zakonski predujam, tako da te predmete odmah obustavljamo - kaže jedan izvršitelj.

Pre nego što sudije proslede predmete na izvršenje, prvo moraju da izvrše trijažu šta se po zakonu obustavlja. Recimo, namirenje komunalnih dugova u kojima još nije započeto sprovođenje izvršenja, a glavnica ne prelazi 2.000 dinara, ili ako je račun dužnika u blokadi duže od tri godine, a poverilac nije predložio promenu sredstva i predmeta izvršenja.

BORBA S PRAŠNjAVIM KUTIJAMA

IZMENE Zakona o izvršenju i obezbeđenju stupile su na snagu 1. januara ove godine, ali je velikim sudovima bilo potrebno neko vreme da se izbore sa hrpama zaboravljenih, prašnjavih kutija sa predmetima. Manji sudovi su ih prebacili izvršiteljima u prvoj polovini godine, dok se u Beogradu to intenzivira u poslednjih mesec-dva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)