STIGLI BELI ORLOVI: Isporučeni prvi ruski tenkovi T-72 za Vojsku Srbije, naša armija imaće više od 280 oklopnjaka kad svi stignu

R. Dr.

29. 10. 2020. u 22:18

СТИГЛИ БЕЛИ ОРЛОВИ: Испоручени први руски тенкови Т-72 за Војску Србије, наша армија имаће више од 280 оклопњака кад сви стигну

Ruski tenkovi

VOJSKA Srbije, okončanjem ruske isporuke od 30 tenkova T-72 "beli orao", svrstaće se u evropski vrh tenkovskih sila. U njenom naoružanju naći će se ukupno 280 savremenih tenkova, što je broj približan oružanim snagama Nemačke ili Francuske.

U sastavu Vojske Srbije od srede su i ruski oklopnjaci T-72, koji su bez zvanične najave, isporučeni na aerodrom "Pilot pukovnik Milenko Pavlović". Dopremljeni su transportnim avionom "iljušin 74", koji je poleteo iz ruskog grada Anapa, a u Srbiju je doleteo koridorom preko Crnog mora. Prema saznanjima "Novosti", Rusija će u ovoj turi isporučiti 10 tenkova, uz municiju i prateću opremu, namenjenih za obuku, a ostatak je planiran krajem ove ili početkom sledeće godine.

Ruski guseničari deo su paketa naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije, čija je isporuka dogovorena ugovorom o vojnotehničkoj saradnji dveju država zaključenim 2016. godine. Rusija je Srbiji, osim aviona "mig-29", po osnovu ovog akta, donirala 30 tenkova T-72 i toliko oklopnih vozila BRDM-a.

Tenk T-72, koji će pojačati našu vojsku, pouzdano je i provereno sredstvo ratne tehnike, koji se koristi u armijama širom sveta. Na bazi ovog tenka nekadašnja Jugoslavija razvila je svoju unapređenu verziju, koja je pod oznakom M-84 doživela uspeh i na stranim tržištima. Oklopnjaci koji stižu u Srbiju remontovani su, modernizovani i opremljeni uređajima koji mogu da se koriste i u našim oružanim snagama.

- Tenkovi koje Srbija dobija imaju zajedničku bazu za M-84, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će olakšati njihovu upotrebu u Srbiji - preneo je Sputnjik izjavu ruskog vojnog eksperta Fjodora Boldirjova. - Savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država.

Srbija je po broju tenkova i njihovom tehnološkom nivou gotovo bez premca u regionu. Poređenja radi, prema evidenciji "Militari balansa", Rumunija na stanju ima oko 400 oklopnjaka, ali svega 50 modernizovanih. Bugarska raspolaže sa oko 90 T-72, dok Hrvatska broji svega 75 guseničara. Ostali su još slabiji - Mađarska ima 44, Makedonija 31 tenk, a Slovenija svega - 14. Vojska Srbije, bez ruske isporuke, ima oko 250 oklopnjaka raspoređenih u četiri tenkovska bataljona u Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Nišu i Vranju. Uz to, srpski M-84 na položajima su u pozadini Kopnene zone bezbednosti i u centrima za obuku.

UZ RAME SA "ARMATOM"

TENK T-72 deo je šire familije ratne tehnike čiji je rodonačelnik čuveni ruski tenk-heroj Drugog svetskog rata T-34. Nizom modernizacija i tehničkih usavršavanja stiglo se do višegeneracijske linije tenkova u čijem je središtu oklopnjak kojim se pojačava Vojska Srbije. O njegovim mogućnostima i potencijalu govori i nedavna odluka vojnog vrha Rusije da zadrži i modernizuje moćni guseničar. To praktično znači da će u novom ruku i sa novim uređajima, uprkos uvođenju u naoružanje moćnije "armate" T-72 i dalje biti stub tenkovske moći ruske armije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Puz

30.10.2020. 06:26

Ja verujem da spijuni stranih sila tacno znaju koliko tenkova imamo, ali treba li i da javno na mapi nacrtamo gde je koji parkiran da im olaksamo posao? Povremeno mi ovakvi tekstovi nisu bas jasni. Ovakve informacije su svojevremeno bila vojna tajna ako se ne varam...

vladimir

30.10.2020. 17:54

Sve čestitke Pitinu i Rusiji na bratskoj pomoći. Veliko HVALA. Nažalost naše tenkove je pretopio Šutanovac, ukupno četiri stotine devet (409). Svi ispravni. Za to se ide na doživotnu robiju. I nisu samo tenkovi u pitanju. Uništio je 37 VBR M63, 1200 Strela M2, preko 100 teških haubica, 1100 PA topa, više od 1500000 mina, nekoliko stotina hiljada pešadijskog i lakog naoružanja i municije. Ostalu borbenu tehniku, inž.opremu itd neću ni pominjati. Zato nam je dobrodošla svaka vojna pomoć.