SOCIJALNE KARTE POSLE 30 GODINA: Ministar Đorđević najavio da će se o važnom propisu raspravljati na jesen

V.N.

18. 10. 2020. u 07:25

СОЦИЈАЛНЕ КАРТЕ ПОСЛЕ 30 ГОДИНА: Министар Ђорђевић најавио да ће се о важном пропису расправљати на јесен

Foto A. Stanković

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izradilo je Nacrt zakona o socijalnoj karti i očekuje se da taj propis, na koji se čekalo 30 godina, bude na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.

Ovo je juče potvrdio ministar Zoran Đorđević, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, i rekao da je uvođenje socijalne karte jedan od načina na koji će se najbolje omogućiti da pomoć države dobijaju oni kojima je zaista najpotrebnija i čime će se smanjiti siromaštvo u Srbiji.

Đorđević je naveo da će uvođenjem sistema socijalne karte svi podaci građana biti na jednom mestu:

- Obezbediće se pravičnija raspodela pomoći kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja građanima zakonski pripadaju.

Ministar je napomenuo da je cilj Vlade Srbije da se iskoreni zloupotreba pomoći i da se građanima obezbede osnovni uslovi za dostojanstven život. Kako je saopšteno, implementacija sistema socijalnih karti sastoji iz dva segmenta, izrade pravne regulative i informacionog sistema, odnosno registra.

Do sada je realizovana prva faza uspostavljanja registra socijalna karta, odnosno nabavka softversko-hardverske infrastrukture. Za realizaciju druge faze, odnosno punu primenu sistema, uslov je povezivanje više eksternih registara radi upotpunjavanja i ažuriranja objedinjenih podataka, za šta je potreban zakonski osnov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoran

18.10.2020. 08:40

Ni sada to neće uraditi. Promenili bi klijentelu. Sada po socijalnu pomoć u hrani i novcu dolaze sa kolima a ako se urade karte, konačno će pomoć dobiti oni kojima je potrebna.

mao

18.10.2020. 10:19

Socijalne karte treba raditi samo onima koji traze socijalnu pomoc inace je samo izgovor za uzimanje zasticenih podataka od gradjana. Ako svi moraju da rade onda prvo politicari ukljucujuci blizu i dalju familiju.