SOCIJALNE KARTE POSLE 30 GODINA: Ministar Đorđević najavio da će se o važnom propisu raspravljati na jesen

V.N.

18. 10. 2020. u 07:25

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izradilo je Nacrt zakona o socijalnoj karti i očekuje se da taj propis, na koji se čekalo 30 godina, bude na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.

СОЦИЈАЛНЕ КАРТЕ ПОСЛЕ 30 ГОДИНА: Министар Ђорђевић најавио да ће се о важном пропису расправљати на јесен

Foto A. Stanković

Ovo je juče potvrdio ministar Zoran Đorđević, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, i rekao da je uvođenje socijalne karte jedan od načina na koji će se najbolje omogućiti da pomoć države dobijaju oni kojima je zaista najpotrebnija i čime će se smanjiti siromaštvo u Srbiji.

Đorđević je naveo da će uvođenjem sistema socijalne karte svi podaci građana biti na jednom mestu:

- Obezbediće se pravičnija raspodela pomoći kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja građanima zakonski pripadaju.

Ministar je napomenuo da je cilj Vlade Srbije da se iskoreni zloupotreba pomoći i da se građanima obezbede osnovni uslovi za dostojanstven život. Kako je saopšteno, implementacija sistema socijalnih karti sastoji iz dva segmenta, izrade pravne regulative i informacionog sistema, odnosno registra.

Do sada je realizovana prva faza uspostavljanja registra socijalna karta, odnosno nabavka softversko-hardverske infrastrukture. Za realizaciju druge faze, odnosno punu primenu sistema, uslov je povezivanje više eksternih registara radi upotpunjavanja i ažuriranja objedinjenih podataka, za šta je potreban zakonski osnov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara