NOVOSTI SAZNAJU - SRBI POKREĆU PROCES: Prve tužbe protiv NATO zbog karcinoma od bombi s uranijumom!

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ - M. OSTOJIĆ

10. 10. 2020. u 09:00

НОВОСТИ САЗНАЈУ - СРБИ ПОКРЕЋУ ПРОЦЕС: Прве тужбе против НАТО због карцинома од бомби с уранијумом!

Foto: Privatna arhiva i V. Danilov

SMRT zastavnika Marka Dijana, italijanskog vojnika, nekadašnjeg pripadnika NATO snaga na KiM, koji se godinama borio za istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje, otvorila je pitanje dokle se stiglo u Srbiji sa istragom o efektima korišćenja ovakve municije tokom agresije 1999. po zdravlje i životnu sredinu.

 Kako "Novosti" saznaju, do kraja meseca prvih pet pilot tužbi protiv članica NATO snaga sa odštetnim zahtevima biće podneto višim sudovima u našoj zemlji.

Upravo to je razlog zašto je ovog vikenda italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja došao u Niš da pomogne srpskom kolegi Srđanu Aleksiću. Oni će finalizovati tužbe protiv članica Alijanse zbog ugrožavanja zdravlja i života ljudi, i životne sredine, tokom bombardovanja 1999. Tartalja je pred italijanskim pravosuđem dobio više od 170 presuda u korist vojnika iz mirovnih misija na teritoriji bivše Jugoslavije, koji su oboleli od kancera, a neki od njih i umrli. Sudovi širom Italije potvrdili su da postoji veza između njihovih oboljenja i boravka na bombardovanoj teritoriji.

- Tužbe ćemo podneti u Nišu, Vranju, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu - kaže Aleksić za "Novosti". - Tužitelji su nekadašnji rezervisti, oficiri, policajci na dužnosti na KiM i civili. Svi su oboleli od karcinoma, a za vreme NATO bombardovanja bili su na KiM ili u Vranju. Izabrali smo slučajeve koji su identični onima koje je kolega Tartalja u Italiji dobio.

Uz pilot tužbe biće dostavljeni i medicinski dokazi da je uzročnik bolesti osiromašeni uranijum. Tartalja je uspeo da dokaže prisustvo teških metala kod obolelih, a u tome su mu pomogli veštačenja Univerzitetske klinike "La sapijenca" u Rimu, Instituta za nanotehnologije u Milanu i Univerziteta u Torinu.

Foto: AP

Pošto naš Zakon o parničnom postupku dozvoljava veštačenje iz inostranstva, u ovim slučajevima biće angažovani italijanski onkolozi koji su već veštačili za italijanske vojnike. Aleksić objašnjava da su se opredelili za srpsko pravosuđe zbog velikih parničnih troškova u inostranstvu, ali i zato što se strani sudovi mogu oglasiti nenadležnim jer tužitelji nisu njihovi državljani. Ako presude našeg suda budu u korist obolelih, da bi došlo do naknade moraće da ih priznaju zemlje članice NATO.

KOMISIJA ZAVRŠAVA RAD

PARLAMENTARNA Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije, formirana 2018, po rečima predsednika Darka Laketića, privodi kraju završni izveštaj:

- Mada je naš mandat istekao, izveštaj smo okončali i predstavićemo ga za mesec dana. Tu se posao Komisije završava, a dalji potezi zavise od države. Daću tada predlog koraka za koje mislim da bi trebalo da budu preduzeti - kaže Laketić za "Novosti".

- Mi imamo zajednički usud: građani Srbije su bombardovani i umiru od posledica tog čina, a isto važi i za italijanske vojnike koji su bili u misijama u inostranstvu, gde su korišćene bombe sa osiromašenim uranijumom, kao što su BiH i KiM. To je bio razlog da sa kolegom Aleksićem započnemo pravosudnu bitku - kaže Tartalja.

Foto: Arhiv "Novosti"

On dodaje da će to biti duga bitka za istinu, i podseća da je i u Italiji vodio borbu sa institucijama, jer je do sada obolelo oko 8.000 italijanskih vojnika, a preminulo oko 400. U međuvremenu Aleksić je podneo Komisiji za zaštitu ljudskih prava i okolinu UN i oko 1.000 predstavki naših građana. Zatraženo je da UN pošalju dva nezavisna istraživača za zaštitu životne sredine i ljudskih prava. Odgovora, međutim, još nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Naivni Gedža

10.10.2020. 09:35

Ni troškovi u Srbiji neće biti mali. Taksa za presudu iznosiće više desetina hiljada jer će verovatno biti precizirani milionski iznosi naknade štete.Troškovi za naknade i nagrade italijanskih veštaka takođe će biti visoki. A zemlje-članice NATO-a svakako neće priznati presude. Ne zbog visine naknade već principijelno: neće priznati odgovornost za ovakvo bombardovanje. Advokat Srđan Aleksić ako je savestan trebalo bi klijentima da objasni neke stvari pre nego što ih uvede u skupa suđenja bez mogućnosti naplate. Ljudi su finansijski iscrpljeni lečenjem. Advokate, pamet u glavu!

Podrška advokatima

10.10.2020. 11:36

Najzad da neko tuži zlikovce iz NATO pakta za nesagledive posledice zbog zagadjenja zivotne, sredine koja direktno utiče na zdravlje svih. Milosrdna tužba ...

veselnik

10.10.2020. 11:37

PARLAMENTARNA Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Srbije, formirana 2018... Mada je naš mandat istekao, izveštaj smo okončali i predstavićemo ga za mesec dana. Kada je bilo bombardovanje? Koliko godina se "vlast" nije bavila svojim narodom po ovom pitanju? A Komisija sastavljena od vrhunskih politicko-medicinskih strucnjaka skoro ceo period "mandata" nije radila svoj posao zbog licnih, proceduralnih (unutrasnjih) problema, nedostatka kancelarija, nesazivanja sastanaka i ostalih izgovora za nerad.

MiR

10.10.2020. 14:06

Bilo je krajnje vreme. I da nisu bile pune uranijuma, bombe su unistile nasu zemlju i narod, a razlog za bombardovanje je izmisljen, bas kao o Iraku, Libiji i mnogim drugim neduznim drzavama.

Mučenik

11.10.2020. 07:15

Lepo je da se dokaže pravda i štetnost osiromašenog uranijuma kog su NATO snaga na čelu sa Klintonom i SAD bacile na našu zemlju. Kod svih sudskih procesa vodite računa da se ne zamerite epidemiologu profesoru Zoranu Radovanoviću, koji smatra osiromašenog uranijumom za korisnu supstancu po našem narodu. Mora da je zaradio, za te tvrdnje, ogromne pare. Nazdravlje mu bile, kao što uranijum čuva zdravlje kontaminiranih, čiji broj, zbog blagotvornog dejstva uranijuma, kako tvrdi zaneseni profesor, је manji i manji.