NOVI VREMENSKI ROLERKOSTER: Za vikend nas očekuje paklena promena vremena

Novosti online

01. 10. 2020. u 22:21

POSLE zahlađenja od danas nas očekuju sunčani dani s letnjim temperaturama, a toplo će biti do polovine oktobra.

НОВИ ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: За викенд нас очекује паклена промена времена

Novosti

Nakon kišovitih i hladnih jesenjih dana sa jedva 15 stepeni, već u subotu nas očekuje lep, sunčan dan, sa maksimalnom temperaturom i do 31 stepen!

Toplo vreme, kako kažu meteorolozi, zadržaće se tokom cele prve polovine oktobra. - Već danas će biti osetno toplije u celoj zemlji. Temperature će se kretati između 23 i 27 stepena i biće za desetak stepeni više nego u četvrtak.

Biće pretežno sunčano, a na severu i severozapadu s nešto više oblaka. U subotu će biti sunčano i još toplije, s temperaturama između 27 i 31 stepen, ali vetrovito uz košavu - rekao je za Kurir meteorolog Đorđe Đurić.

Inače, juče je u Srbiji prosečna temperatura bila oko 15 stepeni - najniže su se kretale između osam i 13, a maksimalne od 17 do 21 stepen.

U nedelju nas, prema Đurićevim rečima, takođe očekuje veoma toplo vreme, ali s nešto više oblaka, a na severu je moguća i kiša. Manji pad temperature nas očekuje u sredu. - Sve do utorka će biti jako toplo, s temperaturama od 24 stepeni na severozapadu do 32 na jugoistoku. Od srede nas očekuje pad temperature, ali ostaje toplo - temperature će biti iznad 20 stepeni - navodi Đurić.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, upozorava za Kurir da nagle promene vremena ne ostavljaju našem organizmu, a pre svega centru za termoregulaciju, dovoljno mogućnosti da se navikne na nove okolnosti, pa savetuje oprez.

- U prethodnom periodu smo već imali nagli pad temperature, koji nije pogodovao onima koji imaju problema s krvnim pritiskom, reumom i probleme s vratnom kičmom. Otopljavanje neće pogodovati astmatičarima, a oni, uslovno rečeno, zdravi bi mogli da osete tegobe kao što su malaksalost, nedostatak snage, mentalne i fizičke energije, glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, a u nekim slučajevima i neuobičajeno preznojavanje i lupanje srca - objašnjava dr Šehić i dodaje da bi oni koji imaju tegobe duže od nekoliko dana trebalo da se jave lekaru, a hronični bolesnici da se pridržavaju terapije i saveta lekara.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života