AMERIKA SLAVI SRPSKOG GENIJA: Podignut spomenik Nikoli Tesli - bista kao znak sećanja na struju koju im je doveo 1897. godine

M. LOPUŠINA

20. 09. 2020. u 22:16

NA uglu ulica Glavne i Severne divizije u gradu Bafalu kod Njujorka otvoren je Park Nikole Tesle, u kome se nalazi spomenik srpskom geniju i jednom od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, 20. po redu u Americi.

АМЕРИКА СЛАВИ СРПСКОГ ГЕНИЈА: Подигнут споменик Николи Тесли - биста као знак сећања на струју коју им је довео 1897. године

Foto arhiva

Na ovaj način su se SAD, a posebno građani Bafala, zahvalili velikom naučniku, što je 1897. godine doveo struju u ovaj grad.

- Tesla je pre ravno 123 godine koristio električnu energiju proizvedenu u turbinama elektrane sa Nijagarinih vodopada kako bi osvetlio kuće, preduzeća, ulice Bafala. Bio je to istorijski događaj, jer je Nikola Tesla prvi put demonstrirao moć da se električna energija naizmeničnom strujom prenosi kilometrima daleko - podsetio je Maki Beker, jedan od inicijatora postavljanja spomenika.

Istorijski događaj, s kraja 19. veka, proslavljen je u zgradi Elektrodistribucije grada, na kojoj se okupila tadašnja američka elita iz Bafala i Njujorka, a počasni gost bio je Tesla lično. Govornici su redom izjavljivali da je "prenos energije najvažniji događaj u istoriji Bafala i događaj bez premca u istoriji sveta, te da je upravo započela era Velikog bivola ili Električnog bivola".

FESTIVAL NAUKE I TESLIN KORIDOR

U ZNAK sećanja na Nikolu Teslu grad Bafalo je odlučio da 23. septembra održi Festival nauke, koji će biti u znaku imena i dela pronalazača i vizionara. Tada će biti otvoren i Teslin koridor u Bafalu - putanja od Nijagarine i Vulkanske ulice do Busti avenije. Uprava i građani veruju da će Bafalo postati najveći Teslin grad na svetu.

Odeven u smoking, uvek elegantni Nikola Tesla održao je, kako je zabeleženo, zdravicu:

Foto arhiva

- Želim da vam čestitam Bafalonci, prijatelji moji, na divnim očekivanjima i mogućnostima, koje su vam otvorene. U neko vreme, ne daleko, vaš grad će se naći na granici velike energetske revolucije, koja je jedno od čuda nacije.

MUZEJ NA LONG AJLENDU

TESLINA laboratorija na Long Ajlendu, čuvena po njegovim eksperimentima bežičnog prenošenja energije, postaće muzej zahvaljujući entuzijastima i poštovaocima dela srpskog naučnika, najavio je direktor laboratorije Teslinog naučnog centra Vordenklif Mark Alesi.

Važan korak ka tom cilju je završetak rekonstrukcije 112 godina starog dimnjaka koji je projektovao čuveni arhitekta Stenford Vajt.

Čekalo se sve do minulog vikenda da se grad Bafalo ponovo seti Nikole Tesle. Spomenik koji je podignut lična je donacija profesora Francisa Lestingija, obožavaoca srpskog genija, koji je 2018. javno kritikovao upravu grada što ničim nije obeležila život i rad Nikole Tesle u Bafalu.

- Grad Bafalo nema ulicu, aveniju, uličicu, bilo šta što je nazvano po Nikoli Tesli. Nema zgradu, školu, tržni centar, pa čak ni ploču, uprkos tome što Tesla ima istorijske veze sa Bafalom. Mislim da bi učenici, koji upijaju znanja velikog genija, možda mogli da smisle neki način da grad dobije školu nazvanu po Nikoli Tesli - rekao je Lestingi, profesor istorije na Univerzitetu "Bafalo".

Teslinu statuu, visoku 1,7 metara, oblikovao je američki umetnik Lari Grifis Treći. U podnožju figure postavljena je vremenska kapsula, napravljena od kovanog gvožđa kao simbol naučnikovih veza sa kosmosom i planetarnim prenosom energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije