SRBI ODMARAJU UPRKOS PREPORUKAMA KRIZNOG ŠTABA: Bez kazni za one koji ne odu na pregled po povratku sa godišnjeg

E. V. N.

16. 09. 2020. u 06:33

KAKO kazne očigledno neće biti za naše turiste koji se vraćaju u Srbiju a ne prijave se u kovid-ambulantu ili u Zavod za javno zdravlje po povratku, što će biti obavezno od petka, čini se da mnogi od njih neće svoj odmor skratiti.

СРБИ ОДМАРАЈУ УПРКОС ПРЕПОРУКАМА КРИЗНОГ ШТАБА: Без казни за оне који не оду на преглед по повратку са годишњег

Foto: Almir Terzić

Na letovanju je u regionu trenutno oko 20.000 srpskih državljana. Bez obzira na to što korona trenutno "bukti" u okolnim zemljama, oni ne odustaju od letovanja. Inače, Vlada Srbije juče je usvojila predlog Kriznog štaba da od petka, u 18 časova, povratnici podležu zdravstvenom nadzoru.

To znači da bi, po povratku u Srbiju, trebalo da se prijave lično ili elektronski, tako što će popuniti test samoprocene, a na osnovu toga će biti procenjeno njihovo zdravstveno stanje. Ipak, čini se da će to sve biti ostavljeno na savest putnicima.

- Nova odluka Kriznog štaba neće biti neki veliki udar na turističke agencije, jer je većina putnika u BiH, Crnu Goru, Hrvatsku i Albaniju otišla u sopstvenoj organizaciji - objašnjava, za "Novosti", Zoran Arsenović, predsednik Upravnog odbora JUTA. - Svakako, mislimo da to neće bitno smanjiti broj onih koji budu hteli da odu na odmor. Jednostavno, ne treba praviti dramu oko nekih mera, koje nas dodatno štite i povećavaju nivo lične odgovornosti. Mislim da treba afirmativno ići u pravcu odluka, koje čoveka dovode do toga da se odluči za putovanje, jer će ono proći bezbedno i dobro.

I dok za povratnike iz zemalja regiona postoji odluka da se jave nadležnim ustanovama, to zasad ne važi za putnike koji dolaze iz Turske ili Egipta. Inače, u ovim zemljama ima naših putnika, koji su otišli u organizaciji turističkih agencija. Situacija u tim državama je nešto povoljnija. Za odlazak u Egipat, od 1. septembra je obavezan negativan PCR test, dok se u Tursku ide bez ikakvih ograničenja. Pojedini epidemiolozi u Srbiji smatraju da nikakve mere nisu potrebne za ove države, jer situacija tamo nije alarmantna. Uz to, svaka odluka zadala bi dodatni udarac već "razorenim" domaćim turističkim agencijama.

- Svi koji se vraćaju sa letovanja iz inostranstva, gde je sada mnogo više zaraženih virusom korona nego u Srbiji, treba da budu odgovorni i ostanu nekoliko dana kod kuće kako ne bi izlagali riziku od zaraze ljude iz svog okruženja - kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. - Nemojte da žurite da se viđate sa nekim, da se grlite i ljubite i da zarazite ljude oko sebe. Bili ste u mestima gde je svaki treći ili četvrti pozitivan na koronu. Verovatnoća da ste i vi zaraženi je velika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024