I SRBIJA UVODI SISTEM ZA BRZO REAGOVANJE KOD NESTANKA DECE: Amber alert "traži" nestale mališane

J. Ž. S.

09. 09. 2020. u 16:00

AMBER alert, sistem za brzo obaveštavanje o nestanku dece, Srbija bi trebalo da dobije već do kraja godine, jer nema razloga da se odugovlači, kaže Vesna Stanojević, kordinator Sigurne kuće.

И СРБИЈА УВОДИ СИСТЕМ ЗА БРЗО РЕАГОВАЊЕ КОД НЕСТАНКА ДЕЦЕ: Амбер алерт тражи нестале малишане

Foto Depositphoto

- Pristalica sam uvođenja državnih institucija, ali podržavam i inicijative nevladinog sektora - kaže ona. - Najvažnije je ko će brže i efikasnije uvesti sistem.

O uvođenju Amber alerta prethodno su razgovarali ministar Nebojša Stefanović i predsednik fondacije Amber alert Evrope Frank Hoen, koji je pozdravio spremnost MUP Srbije da bude deo ovog sistema i ocenio je da je način na koji srpska policija postupa u slučajevima nestanka dece efikasan.

Nebojša Stefanović, Foto Tanjug

MUP je, kaže Stefanović, spreman za razgovore o modalitetima saradnje u pogledu uvođenja ovog sistema u našoj zemlji, u skladu sa srpskim zakonodavstvom.

- Želimo "srpski" Amber alert i činimo sve za miran san svakog deteta - rekao je Stefanović.

HITNA AKCIJA

OVAJ sistem podrazumeva da kada dete nestane, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, podatke gde je viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama i da ih imaju na svojim LED ekranima benzinske pumpe i trgovinski lanci.

Naglasio je da njegovim uvođenjem sve aktivnosti policija preduzima momentalno, pretpostavljajući da je nestalo dete ugroženo, sve dok se ne dokaže suprotno.

- Cilj Ministarstva je da adekvatno odgovori na sve rizike koji mogu da dovedu do nestanka dece, da bi se izbegle trajne posledice po njihovo zdravlje - rekao je Stefanović. - Proticanje vremena je od suštinskog značaja prilikom nestanka dece i procesuiranja tih slučajeva.

Vesna Stanojević, Foto Tanjug

Za Damjana Mikliča, direktora policijske ekspertske mreže za nestale, u slučajevima nestanka dece razmena informacija je od presudnog značaja i izrazio je spremnost ove organizacije za saradnju sa srpskom policijom.

Fondacija "Tijana Jurić" jedan je od inicijatora uvođenja Amber alerta u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju