"HIT TVIT" ORIGINAL ILI FALSIFIKAT? Rasprava oko autorskih prava i na društvenim mrežama, odluka na sudu

V. C. S.

04. 09. 2020. u 07:26

DA li je emisija "Hit tvit" TV Pink original ili plagijat, znaće se pošto postupajući sudija Višeg suda u Beogradu sasluša veštake, zaključi glavnu raspravu, koja je u sredu počela u ovom sudu, i donese presudu.

ХИТ ТВИТ ОРИГИНАЛ ИЛИ ФАЛСИФИКАТ? Расправа око ауторских права и на друштвеним мрежама, одлука на суду

Foto: Tanjug

Sledeće ročište zakazano je za 15. novembar, kada će mišljenje dati veštaci tužioca i tuženog, a sud će se upoznati sa uporednom analizom dveju emisija.

Dotle će na društvenim mrežama "besneti rat" između onih koji podržavaju Olju Bećković, autorku emisije "Utisak nedelje", koja je tužila TV Pink i koautore "Hit tvita", Željka Mitrovića i Vericu Bradić, za kršenje autorskih prava, i pobornika Mitrovića, koji tvrdi da je emisija "Hit tvit" njegov autorski projekat, a da prava nad "Utiskom nedelje" ima Studio B.

Olja Bećković, kako nam je rekla, ne želi da ulazi u "medijski cirkus" koji Mitrović inicira i zato neće davati izjave, već će poslednju reč prepustiti sudu. A na sudu je prethodno izjavila da je ona jedini i isključivi tvorac "Utiska nedelje" i da je autorsku sadržinu deponovala u Jugoslovenskoj autorskoj agenciji 1995. Navela je i da su svi bitni elementi njene emisije bez dozvole preuzeti u emisiji na TV Pink.

Bećkovićeva je za medije posle suđenja kazala i da ne traži da ova emisija bude povučena, već samo da, ukoliko sud presudi u njenu korist, ta odluka javno bude pročitana u "Hit tvitu".

Foto: V. N.

Željko Mitrović i Olja Bećković

Verica Bradić i Željko Mitrović ostaju pri tome da dve emisije nemaju međusobne sličnosti.

SPORNA ŠPICA

U RASPRAVU na "Tviteru" kratko se uključio i Nebojša Krstić, marketiški stručnjak: - Pesma iz špice emisije ("Utisak nedelje") delo je grupe "Kozmetika", a pesmu peva Nebojša Krstić, to jest ja. A ko je mene pitao da budem trošen u tu svrhu?

- Olja Bećković nije vlasnik "Utiska nedelje". Kada je nastao, 1991, Olja Bećković je bila radnik Studija B. To što neko misli da je zaštitio autorska prava deponovanjem neke kasete u Jugoslovenskoj autorskoj agenciji, nije nikakva zaštita. Autorski format je zaštićen onog trenutka kad se emitovao. Olja Bećković je zloupotrebila ideju "Utiska nedelje" i komercijalizovala godinama imovinska i moralna prava. Studio B ima šansu da je tuži - rekao je Mitrović posle suđenja.

Autorka "Utiska" se na to zapitala kako je Studio B nije do sada tužio i kako je moguće da je već jednom dobila spor za autorska prava zbog "Maske nedelje" na BKTV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a