POČELA NAJEZDA SMRDIBUBA U SRBIJI: U prestonici su se već pojavile, evo šta ne smete da im radite da bi izbegli smrad

Novosti online

18. 08. 2020. u 20:48

SMRIDBUBE, dosadni insekti koji nezvani ulaze u kuće i stanove kao i komarci, već su se pojavile u Beogradu.

ПОЧЕЛА НАЈЕЗДА СМРДИБУБА У СРБИЈИ: У престоници су се већ појавиле, ево шта не смете да им радите да би избегли смрад

Foto: Aleksa Stanković

Obično se javljaju tokom jeseni, ali uprkos tome što je do nje ostalo više od mesec dana, u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju kažu da nisu poranile.

Doktor Ivan Aleksić kaže da to znači da im vreme odgovara.

- Čim su se pojavile, znači da im vlažno i kišno vreme odgovara, tako da nije rano - rekao je dr Aleksić.

U Beogradu smrdibuba, već godinama unazad, najviše ima u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma, kao i u delovima sa puno zelenila. 

Čim se dan skrati, a noći postanu svežije, smrdibube ulaze u kuće. One nisu opasne po ljude.

Samo ispuštaju neprijata miris kada se uznemire, odnosno kada vide neprijatelja u blizini, a to je uglavnom čovek.

Kako je ranije za naš portal objašnjavao Aleksić, izbacivanje te smrdljive supstance je oblik adaptacije na izbegavanje predatora.

- Kada su u opasnosti, ispuštaju neprijatan miris iz žlezda, stavljajući na znanje neprijatelju da su neukusne. Žlezde u grudnom delu jedinke luče supstance iz pora kada su uznemirene. Miris može biti sličan korijanderu. Da li je nekom od nas taj miris prijatan ili ne, genetski je uslovljeno. Kod nekih vrsta smrdibuba, izlučena supstanca sadrži jedinjenja cijanida koja daju miris užeglog badema - rekao je ranije Aleksić.

Foto: Printscreen

Dr Ivan Aleksić

Prema njegovim rečima, one ulaze u zatvoren prostor kako bi se sklonile od hladnih noći i jutara:

-  Smrdibube su biljni paraziti koji se hrane biljnim sokovima voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega ih uzgajivači smatraju za štetočine. Neke vrste smrdibuba su korisne, pošto se hrane štetnim insektima. Kod nas se najčešće u prirodi nalazi kupinova stenica ili smrdljivi Martin. Najčešće je braon-zelene boje, sa narandžastim nogama. U jesen, kada nastupe hladnije noći i jutra, traže pogodan zaklon u kome će neaktivne provesti nepovoljni, hladni period. U ovom periodu, otvoreni prozori na kućama i stanovima privlače smrdibube koje često uleću u njih i traže skriveno mesto.

Protiv njih ne postoji nikakva preventivna mera osim stavljanja mrežica na prozore i zatvaranja svih šupljina i pukotina oko prozora i vrata kroz koje se ovi insekti mogu u jesen uvući u stanove. Upravo zbog neprijatnog mirisa koji širi, ne bi ih trebalo ubiti, već je lagano, pomoću papira izbaciti napolje.

Smrdibube su inače, poreklom iz Istočne Azije. Mogu se naći u šumama širom sveta. Najčešće su braon boje sa narandžastim nogama i zelene.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)