NAKON PISANJA NOVOSTI ZAMENJENA POCEPANA ZASTAVA: Srpska trobojka se vijori na vrhu Avale u punom sjaju (FOTO)

J. G.

13. 08. 2020. u 16:13

NOVOM trobojkom dimenzija 6 x 2,4 metra, ali bez grba, zamenjena je tokom jučerašnjeg dana stara i oštećena na jarbolu preko puta spomenika Neznanom junaku na Avali.

НАКОН ПИСАЊА НОВОСТИ ЗАМЕЊЕНА ПОЦЕПАНА ЗАСТАВА: Српска тробојка се вијори на врху Авале у пуном сјају (ФОТО)

Foto: Srbija Šume

Kao što su "Novosti" već pisale, nadležna služba za održavanje ovog dela beogradske planine je JP "Srbijašume". Izlaskom na teren ekipe službi ustanovile su stanje zastave koja se vijorila na jarbolu, a zatim je uklonili i postavili novu.

Foto: Srbija Šume

- Zastava koja je zamenjena nije bila pocepana, već je od takvog materijala da su vremenske (ne)prilike dovele do njenog oštećenja na rubu pri kraju materijala - objašnjava Saša Rajković, predsednik šumske uprave JP "Srbijašume" na Avali.

- Pre četiri meseca je ona postavljena. Napravljena je od rupičastog materijala, baš iz razloga da vetar može da prolazi i da se spreči ili bar uspori oštećenje.

Prema rečima sagovornika, dimenzije zastave nisu male, te vremenske (ne)prilike mogu da "učine" svoje. Zastave se poručuju u firmi sa kojom sarađuju, kaže Rajković, a za njihovu izradu je potrebno vreme. "Sporno" obeležje zamenjeno je u najkraćem vremenskom roku.

Foto: Srbija Šume

- Stara zastava sa grbom je osvežena, porubljena i odložena u magacin. Poručili smo dve nove od kojih je jedna sada na jarbolu - govori Rajković.  Kako kaže, iako obeležja na jarbole treba postavljati samo prilikom događaja i svečanosti, u slučaju naše zemlje, koja nije jedina, ona se tu ipak nalaze tokom cele godine. Treba da zemlja ima svoja obeležja svuda, kaže, samo je "problem" u mogućnosti nadgledanja njihovog stanja u svakom trenutku. 

Foto: Srbija Šume

OBELEŽJE NA UŠĆU SAVE U DUNAV 

NA jarbolu visokom više od stotinu metara postavljena je državna zastava na ušću Save u Dunav 2017. godine. Zbog njegove visine barjak je vidljiv iz gotovo svih delova glavnog grada. Cilj ovog poduhvata je jačanje kulta zastave, a očekuje se da za prestoničkim primerom krenu i ostali gradovi Srbije i regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!