KON O SMRTI MAJKLA ODžOA: Odgovorio da li je poznati košarkaš preminuo od virusa korona (VIDEO)

Novosti online

nedelja, 09. 08. 2020. u 15:25

КОН О СМРТИ МАЈКЛА ОЏОА: Одговорио да ли је познати кошаркаш преминуо од вируса корона (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Tanja Valić/EPA

U SRBIJI je, prema poslednjem preseku, na korona virus testirana 6.251 osoba, njih 236 bilo je pozitivno, a preminulo je devet pacijenata.

Javnosti se obratio epidemiolog Predrag Kon, i on je rekao da je trenutno hospitalizovano 2.999 pacijenata u bolnicama u Srbiji.

- Iz dana u dan se sve manje registruje sumnji na kovid, međutim to ide sporije nego što bi se to očekivalo od pražnjenja bolnica. Brojevi su i dalje visoki, situacija je i dalje nesigurna - kaže Kon.

Doktor Kon nije mogao da odgovori na pitanja o smrti košarkaša Odžoa jer nema podatke.

- Mislim da će kliničari bolje odgovarati na ova pitanja s obzirom na neke informacije koje smo od njih dobijali. U svakom lsučaju jasno je da je posle svake infekcije, pogotovo kovidom potrebno dati određeno vreme za rekovalescenciju. Ali, to ne bih povezivao sa ovim slučajem jer jednostavno nemam podatke za tako nešto. Ono što se zna jeste da je to bio iznenadni srčani udar, druge podatke nemam - zaključio je.

Kada je reč o novoj školskoj godini, Kon je rekao je da će se sastanak Kriznog štaba na tu temu održati u utorak.

- Samo zdravo dete može da ide u školu, roditelji će nam biti saradnici. Biće potrebno da svako jutro mere temperaturu deci, da pomognu i razgovaraju o tome s decom, što će se sve videti i kroz priloge koji će biti objavljeni na televiziji. Samo ponašanje u školi će biti definisano za nastavnike i učenike- objasnio je epidemiolog.

On je istakao da u nekim zemljama postoje izrazito negativna iskustva sa povratkom dece u škole, i da zato moramo posebno obratiti pažnju.

- Bitno je da u tim mlađim uzrastima nemamo teže slučajeve, niti postoji viši nivo transmisije. Naravno biće u pripravnosti sve epidemiološke službe, i mi pratimo situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Nije jasno

09.08.2020. 16:05

Zašto i dalje smanjuju broj zaraženih i umrlih? Svi imamo nekoga u tim bolnicama, znamo šta se događa. Od toga ima samo štete, jer se ljudi opuste bez pokrića.

Vaske

09.08.2020. 17:57

@Nije jasno - Zašto mislite da se broj obolelih i umrlih lica smanjuje ? Sa druge strane ako imate validne podatke dajte to da vidimo, ovako smo u domenu nagađanja rekla - kazala.

ZALIV tacka NET

09.08.2020. 18:48

Ako merite temperaturu ocekujete da ce neko da se zarazi stoga je van pameti slati decu u skolu ako se zna da dete moze da bude kao i svako drugi izvor zaraze i do 7 dana bez ikakvih simptoma. Cekate da se negde zarazi cela skola pa onda da reagujete....SULUDO! JA MOJE DETE NE PUSTAM U SKOLU dok ima novih zarazenih! TACKA. Terate nam decu u skolu tokom epidemije iz vasih ekonomskih i drugih razloga, jednostavno ne postoje uslovi za to!

Dragan

09.08.2020. 19:38

Ako je i pored preporuke lekara odlucio da vezba u tetetani, sigurno je imao opravdane razloge. Lako je lekaru da preporuci mirovanje. Ovaj igrac nije igrao 10 ili vise godina za Lejkerse i tako se obezbedio za ceo zivot. Nece ga lekar vreme mirovanja placati, a bez treninga nema forme, bez forme nema ugovora, bez ugovora nema para a bez para nema hrane, lekova i ostalog sto cini zivot.

Realno

09.08.2020. 20:41

Roditelji su i do sada puštali, čak i terali bolesnu decu u školu(pod temperaturom, kašljem, antibioticima, curenjima slina iz nosa(koja su non-stop šmrkala, duvala nos: neki u maramicu, a mnogi brisali sline rukavom(srpska posla, videli kod kuće, a nikako da se odviknu) baš ih je bilo briga za drugu decu i nastavnike. Kada ih učiteljica/ nastavnik pozive da dođu po dete(jer će zaraziti druge a sebi još više nauditi), roditelji se bune, ne mogu da izađu sa posla, nema ko da dođe po dete, ukratko-mnoge baš briga(još su i neprijatni, besne, proklinju doktora, nastavnike...). Deca, većinom nemaju osećaj da se paze, i paze druge(to su deca). Istina nisu svi isti, ali ogromna većina roditelja pušta bolesnu decu u školu. A šta će sada biti, ako deca krenu masovno u školu ne vredi ni da se molimo "bogu", ili ako vam je lakše koroni?