DA LI ZNATE ŠTA SU KOVID PRSTI? Petina obolelih ima ovaj simptom, gotovo neprimetan znak zaraze

Novosti online

ponedeljak, 03. 08. 2020. u 12:38

ДА ЛИ ЗНАТЕ ШТА СУ КОВИД ПРСТИ? Петина оболелих има овај симптом, готово неприметан знак заразе

Foto: EPA

NAUČNICI su napravili registar manje poznatih simptoma virusa korona s ciljem da pomognu lekarima i pacijentima da ih na vreme uoče i povežu sa infekcijom korona virusa.

Bolest kovid-19 se manifestuje simptomima poput groznice, curenja nosa, nedostatka daha i kašlja, između ostalog.

Međutim, postoje manje poznati simptomi koji bi trebalo da nas alarmiraju da potražimo lekarsku pomoć.

Istraživači iz Opšte bolnice u Masačusetsu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Harvardu u saradnji sa Američkom akademijom za dermatologiju i Međunarodnim udruženjem dermatologa napravili su internacionalni registar svih dermatoloških simptoma povezanih sa kovidom.

U članku objavljenom u jednom medicinskog časopisu navodi se procena podataka 716 pacijenata iz 31 zemlje, uključujući 171 osobu sa laborijski potvrđenom dijagnozom kovida-19.

Svi laboratorijski potvrđeni pacijenti pokazali su da je najčešći trag na koži bio molekularni osip (vrlo sličan boginjama) koji je pogodio 22 odsto pacijenata sa umerenim simptomima, a pratili su ga tzv. "kovid prsti" tj. crvenilo ili kvržice na prstima koje svrbe, a pojavljuju se na prstima ruku, nogu i na petama.

Ova reakcija primećena je kod 18 odsto pacijenata i takođe je bila povezana sa blagim simptomima infekcija.

Cilj istraživača bio je da registruju dermatološke manifestacije bolesti kako bi doprineli formiranju celokupne slike infekcije i pomogli lekarima i pacijentima da na vreme prepoznaju sumnjive simptome i preduzmu odgovarajuće mere.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sanja

03.08.2020. 23:21

Jbt imam neke tackice po telu... Komarac li je... Korona li je. Pa mislim, sad ga stvarno preteraste. Ne sirite vise paniku. Dosta je ovaj narod napacen. I previse.