NIJE LAKO PREDVIDETI KRAJ OVOG TALASA: Dr Stokić o borbi sa koronom, rekla zbog čega joj je srce puno

Novosti online

03. 08. 2020. u 09:17

CRVENA ZONA - dve reči koje su poslednjih meseci postale deo našeg svakodnevnog ophođenja u tolikoj meri da već i deca znaju da označavaju prvu liniju fronta u borbi protiv korona virusa.

НИЈЕ ЛАКО ПРЕДВИДЕТИ КРАЈ ОВОГ ТАЛАСА: Др Стокић о борби са короном, рекла због чега јој је срце пуно

Foto: Printscreen

O danima i noćima koje medicinari, heroji iz Kliničkog centra Vojvodine, provode u crvenoj zoni te ustanove govorila je direktorka KCV Edita Stokić.

- Od 7. marta, kada je nulti pacijent u Srbiji zaražen virusom kovid-19 premešten kod nas, krenula je borba sa ovom opakom bolešću, koja još traje. Kada je najavljen prvi pacijent, munjevitom brzinom se okupio multidisciplinarni tim lekara, medicinskih sestara i ostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja koji se, evo, već peti mesec danonoćno bori sa ovom pošasti - navela je ona.

Kako je istakla, dramatično povećanje broja obolelih u poslednjem periodu primorao je KCV da, pored svoje Klinike za infektivne bolesti, otvori i dodatne kapacitete i pretvori ih u kovid jedinice.

- U tom sistemu su sada Klinika za ortopediju, Klinika za neurohirurgiju, Klinika za vaskularnu hirurgiju, Klinika za urologiju, Klinika za hirurgiju, Klinika za rehabilitaciju, Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju. Veliki broj lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara učestvuje u borbi koja još traje. Umor se vidi, za umor ne moraju da se žale, ali danonoćno vode teške borbe i srce nam je svima puno pri otpustu svakog pacijenta - navela je dr Stokić.

Odgovarajući na pitanje koliko se razlikuju zaraženi pacijenti sada u odnosu na mart i april, ona je navela da se u KCV leče pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

N.Karlić

- Do pretvaranja regionalnih opštih bolnica u kovid bolnice u KCV su se hospitalizovali pacijenti iz cele Vojvodine, trenutno kod nas su na lečenju pacijenti sa teškom i najtežom kliničkom slikom. Ona zavisi od niza drugih pridruženih faktora. Lepo vreme, leto, kao najlepše godišnje doba, izmamilo je ljude na izlaske i druženja, proslave i veća okupljanja. Za razliku od marta i aprila, kada smo bili zatvoreni - objasnila je direktorka KCV.

Ona je dodala nije lako predvideti kada će se smiriti ovaj talas.

- Moramo se navići da živimo sa koronom i poštujemo sve mere prevencije. Svest i savest ja na svima nama - zaključuje dr Edita Stokić.

(Srpski Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)