SRBIJI OD SAD: Dva miliona dolara za borbu protiv pandemije

Tanjug

30. 07. 2020. u 10:11

СРБИЈИ ОД САД: Два милиона долара за борбу против пандемије

Foto: Depozitfotos

SJEDINjENE Američke Države izdvojile su oko 10 miliona dolara za pomoć Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije korona virusa, od čega je Srbija dobila dva miliona dolara, saopštio je u sredu Stejt department.

Sredstva su namenjena proširenju kapaciteta testiranja građana na korona virus, aktivnijem pronalaženju zaraženih, dodatnoj tehničkoj ekspertizi za prevenciju i lečenje bolesti, jačanju razmene informacija o rizicima i poboljšanju higijenske prakse u domaćinstvima u Srbiji.

SAD su, kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, u poslednjih 20 godina investirale više od milijardu dolara ukupne pomoći Srbiji od čega je skoro 5,4 miliona dolara namenjeno zdravstvu.

Vašington je, dodaje se, izdvojio skoro 1,6 miliona dolara za zdravstvenu pomoć Prištini tokom pandemije.

Crna Gora je dobila 300.000 dolara zdravstvene pomoći, Severna Makedonija 1,5 miliona dolara, Bosna i Hercegovina 2,2 miliona, a Albanija više od dva miliona dolara.

Vlada SAD dosad je izdvojila 20,5 milijardi dolara u okviru globalnog odgovora na pandemiju korona virusa, uključujući razvoj vakcina i terapijskih protokola, prevenciju bolesti i stranu pomoć.

Od izbijanja pandemije Kovida 19, američka vlada je preko Stejt departmenta i USAID-a izdvojila više od 1,5 milijardi dolara za zdravstvenu, humanitarnu, ekonomsku i razvojnu pomoć da bi se pomoglo vladama, međunarodnim i nevladinim organizacijama u borbi protiv pandemije.

Ta sredstva, koja obezbeđuju američki poreski obveznici, sačuvaće živote poboljšanjem zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih ustanova, povećanjem broja laboratorija i jačanjem kapaciteta u više od 120 zemalja, navodi se u saopštenju SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)