POSLE OBRAĆANJA MINISTARSTVU ZDRAVLJA: Nišlije Knez Selo spremaju za kovid

D. ALIHODžIĆ

30. 07. 2020. u 12:30

DVE godine nakon što je Klinika za plućne bolesti iseljena iz Knez Sela kod Niša, ponovo je aktuelno pitanje oživljavanja ovog objekta, i to kao buduće kovid-bolnice.

ПОСЛЕ ОБРАЋАЊА МИНИСТАРСТВУ ЗДРАВЉА: Нишлије Кнез Село спремају за ковид

Foto niške vesti

Gradski štab za vanredne situacije predložio je Ministarstvu zdravlja da preispita mogućnost da se u Knez Selu zbrinjavaju pacijenti sa kovidom i dobili su zeleno svetlo da preračunaju koliko bi koštalo renoviranje.

Pomalo je ostala neobjašnjena odluka Uprave niškog KC da Kliniku za plućne bolesti preseli iz osam kilometara udaljenog sela, gde su imali idealne uslove za oporavak, u krugu KC koji se nalazi u jednoj od najprometnijih, a samim tim i najzagađenijih, ulica u centru grada. Objekat je iseljen 2018. godine i sada je potrebno uložiti znatna sredstva da se ponovo dovede u red.

- Krizni štab je još u aprilu predložio da se objekat u Knez Selu pretvori u kovid-bolnicu, kaže član Gradskog štaba za vanredne situacije prof. dr Žarko Ranković. - U toku je izrada projekta obnove, a lekari treba da naprave projekat šta je potrebno u medicinskom smislu. Kapacitet bi bio oko 400 postelja, što bi značajno rasteretilo bolničke kapacitete u samom gradu.

INSTITUT

FORMIRANjE Instituta za plućne bolesti u Knez Selu, gde bi pored Klinike za plućne bolesti bila i Klinika za grudnu hirurgiju, omogućila bi najbolji i sveobuhvatni način lečenja plućnih bolesnika - kaže dr Milić.D. A.

U Upravi KC nisu želeli da komentarišu ovu inicijativu uz obrazloženje da je to u nadležnosti pomenutog kriznog štaba. Ipak, direktor Klinike za kardiohirurgiju prof. dr Dragan Milić jedini otvoreno kaže da preseljenje nije bilo ispravno i da podržava najnoviju inicijativu.

- Odluka je pogrešna i nema nikakvog opravdanja da se najteži plućni bolesnici prebace iz prirodnog okruženja borove šume u Knez Selu u centar grada. Ovde bi se i pacijenti sa kovidom lečili u uslovima izolacije, čime bi se prenošenje infekcije drastično smanjilo - smatra Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade