"NOVOSTI" U FABRICI KISEONIKA: Tihi heroji dan i noć proizvode gas za spas

B. SUBAŠIĆ

25. 07. 2020. u 12:00

KISEONIK, nevidiljivi lek, najveća je dragocenost u vremenu korone. Dok on teče iz čeličnih boca i rezervoara kroz komplikovane cevovode u kovid-bolnicama, ima nade za svakog obolelog.

НОВОСТИ У ФАБРИЦИ КИСЕОНИКА: Тихи хероји дан и ноћ производе гас за спас

Foto M. Anđela

Sav trud i požrtvovanje lekara, ventilatori i respiratori bili bi uzaludni da nema kiseonika koji od početaka epidemije za celu Srbiju proizvodi u tri smene kompanija "Meser". Njeni stručnjaci su najvažnija logistička podrška u ratu sa koronom, a za javnost su nevidljivi kao i njihov dragoceni proizvod. "Novosti" su dobile priliku da uđu u "Meserov" centar u Beogradu, da vide deo tog "nevidiljivog fronta" i upoznaju ljude koji, kao i lekari, sada žive bez radnog vremena.

SOLIDARNOST IZ SVETA

ZAHVALjUJUĆI solidarnosti i humanosti unutar svetskog sistema "Meser grupe", Srbija je dobila dragocenu pomoć kada je bilo najteže.

- Bolnicama su nedostajali regulatori za boce sa kiseonikom, da bi pacijenti mogli da ga koriste, a proizvođači tih uređaja su bili zatrpani narudžbinama iz celog sveta i nisu mogli da nam pomognu. Onda je gospodin Ernest Bode, koji je 20 godina radio u Srbiji, a sada je vodeći menadžer za Evropu, organizovao da sve firme-ćerke "Mesera" nama pošalju neophodne regulatore - kaže direktor Đorđe Savić.
Čak je i Španija, iako u teškoj situacija, poslala regulatore u Srbiju.

Od rampe na ulazu u krug "Mesera" sve je strogo kontrolisano, jer virus u pogone za proizvodnju i punjenje kiseonika ne sme da uđe. Ovde rade stručnjaci kojima je nemoguće naći zamenu u kratkom roku, i bez njih nema medicinskih gasova bez kojih se ne može zamisliti borba protiv korone. Tek pošto su reporteri "Novosti" ispred portirnice dezinfikovali obuću i ruke, i pošto nam je izmerena temperatura, dobili smo odobrenje da krenemo ka upravnoj zgradi. Morali smo pažljivo da pređemo unutrašnju saobraćajnicu koja vodi ka skladištu boca s kiseonikom, jer na njoj vlada veoma živ saobraćaj. Iz kovid-bolnica stižu vozila s praznim bocama koja odmah dezinfikuju tehničari u skafanderima, a kamioni s novim sledovanjima kiseonika žure ka pacijentima. Tu su i sanitetska vozila za sve medicinske ustanove i ona koja nose kiseonik pacijentima na kućnoj rehabilitaciji.

Foto Messer

- Naše ekipe trenutno su u "Areni" gde rade u skafanderima na spajanju velike instalacije kojom će kiseonik stizati do svakog bolesničkog kreveta. Ona će ostati kao trajno dobro, jer je napravljena tako da može da se sastavlja i rastavlja prema potrebama i da se koristi u različite svrhe. Ovaj poduhvat naših stručnjaka, od inženjera do servisera, jedinstven je u svetu. Oni rade širom Srbije i u najtežim uslovima od početka epidemije, ali ne posustaju - s neskrivenim ponosom govori izvršni direktor "Mesera" Đorđe Savić.

Složeni sistem proizvodnje i distribucije medicinskog kiseonika u Srbiji počiva na fabrici medicinskih gasova u Smederevu i punionicama na četiri lokacije. Potražnja za medicinskim kiseonikom je od pet do 10 puta veća nego pre epidemije, ali stručnjaci su formirali sistem tako da on može da podmiri ovolike potrebe, čak i da proizvede više od toga.

Foto M. Anđela

- Čim se kovid pojavio, "Meser grupa" je na svetskom nivou oformila svoje krizne štabove i počela da planira način rada u slučaju epidemije. Mi smo takođe formirali svoj štab, koji je morao da isplanira svaki detalj da bi snabdevanje naših bolnica kiseonikom bilo bez najmanjeg zastoja. "Meser" je društveno odgovorna kompanija, i za nas ljudski život nema cenu. Mnoge usluge zbog toga i ne naplaćujemo - kaže Savić.

"Meserovi" stručnjaci su anonimni heroji koji su u najkritičnijim trenucima dali presudnu pomoć i Novom Pazaru. Prateći vesti o enormnom porastu broja zaraženih, oni su procenili da je postojeći rezervoar za kiseonik mali i samoinicijativno su poslali veći, zajedno sa pokretnim temeljom za konstrukciju, da se ne gubi dragoceno vreme na betoniranje. Kada je cisterna sa kiseonikom doživela udes u Ibarskoj klisuri, istog trenutka je preusmerena druga, najbliža, ka Novom Pazaru, jer život ne može da čeka.

Foto M. Anđela

- Meserovi zaposleni su različitih specijalnosti, od mašinaca do farmaceuta, koji su nevidljivi za javnost, a spasavaju živote. Oni su heroji isto koliko i lekari i medicinski tehničari, jer su posvećeni samo jednom cilju - da se isporuči dovoljno nevidljivih proizvoda koji znače život. Ne smatramo to poslom, već dužnošću u ovom trenutku, kada se borimo za ljudske živote zajedno sa lekarima. Mi smo neprestano u kontaktu sa njima i dobro poznajemo njihovu izuzetnu požrtvovanost. Primer za to je i da se mogu videti i profesori medicinskog fakulteta kako unose boce s kiseonikom u vozilo, u borbi za nečiji život - kaže dr Kristina Stanković, lekar i specijalista za industrijsku farmaciju, menadžer u "Meseru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti