RAZLIČITI MODELI NASTAVE: Od jeseni i u školi i na daljinu

Tanjug

24. 07. 2020. u 07:43

РАЗЛИЧИТИ МОДЕЛИ НАСТАВЕ: Од јесени и у школи и на даљину

Foto: Novosti arhiva

MINISTAR prosvete Mladen Šarcević kaže da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni i da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastvu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog ići u školu sve vreme ili tri dedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu.

- Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svim školama primenjivati isti model. Mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuce, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi - kaže Šarčević za Kurir.

Prema njegovim rečima, u nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ogranicenja da na cetiri kvadrata bude jedan ucenik, a u drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće.

Šarčević dodaje i da ucenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje onlajn nastave, dve u školi.

Ministar navodi i da se u svakoj školi analizira broj đaka i kabineta, te se prave formule po kojima će raditi. Ujedno se, kako kaže, analizira i broj roditelja, koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju tako da barem jedan ostane kod kuće.

"Neke škole, koje imaju više ucionica, kabineta za produženi boravak, ali i drugih odgovarajucih prostorija, moci ce da organizuju klupe u novom prostoru i podele grupe. One ce raditi po jednom od boljih modela, a negde ce biti primenjivan drugaciji modeli", navodi Šarčević.

On dodaje da za starije razrede i srednjoškolce ne bi trebalo da bude problema.

"Srednjoškolci bi u školu mogli da idu po grupama, naizmenicno, na dve nedelje. Prvih 15 dana, na primer, prvi i drugi razred, potom treci i cetvrti. Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavacki deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali", objašnjava Šarčević. On dodaje da će u narednih sedam do deset dana, kada se sve izanalizira, direktori škola dobiti modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa casova obrade i utvrdivanja.

- Grupisaćemo škole u nekoliko grupa i svaka škola će dobiti uputstvo i znati svoju formulu, odnosno koji je njegov model i kako da ga primenjuje -  navodi Šarčević.

Šarčević kaže i da će deca morati da nose masku u školi ukoliko to bude preporuka struke.

- Deca će morati da nose masku ako to bude preporuka. Svi cemo morati. Nose ih i u drugim zemljama sveta, pa što ne bi i ovde -  kaže Šarcević.

On ističe i da će klasicni tip škole, koji je važio do epidemije korona virusa, biti moguc tek kada bude skroz bezbedno, a to ce se najverovatnije desiti, kako kaže, tek kad budemo dobili vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Maja

27.07.2020. 16:18

Gospodine Sarcevicu, moje dete ima astmu, pa kako mislite da ono četiri, pet sati nosi masku u zatvorenom prostoru, nema šanse?! Ne znam kako ćete se organizovati, ali period iza nas je bio katastrofalan, što se online nastave tiče. Dva djaka, previše gradiva, cupkanje od strane deteta da li će stići da uradi test za određeno vreme, stresovi, haos, doveli su do toga da dete dobije herpes. Više su roditelji pomagali i radili, a deca će ne naučena u novu školsku godinu, strasno.

Beograd

24.08.2020. 18:09

Tražili su od nas da se izjasnimo kakvu nastavu biramo a niko nam nije rekao uslove pod kojima se odvija jedna a pod kojima druga. Tek nakon svog izbora, saznajemo da će "onlajn učenici" morati da odgovaraju pred komisijom(!!!!!!). Ehej, dete peti šesti, sedmi osmi, pred komisijom?! I to gomilu gradiva odjednom, iz svakog predmeta, kao na fakultetu, jer oni ne mogu da formiraju komisije svaki čas! Zašto ne kod svog nastavnika? "Obični" đaci se dele na po pola odeljenja, jedni idu pon, sre, pet, a drugi uto i čet pa se seledeće nedelje zamene. Znači nastavnici rade isto radno vreme kao i obično ali deca se školuju pola školskog vremena a pola gube. Niko ne kaže da li je gradivo redukovano?! Niko ne kaže kako će uskladiti TV program (jer nastava je na TV a ne u gugl učionicama, svom nastavniku dete može samo "po dogovoru" da se javi radi "kratkog savetovanja")! Jel ovo normalno!? Da li ćemo moći da promenimo odluku? - ni to nisu znali. Znaju da kažu da nije poželjno. Mnogo toga prepušteno je direktorima koji zloupotrebljavaju situaciju na štetu dece i zdravlja. Prvo se gleda da se zaštite interesi nastavnika, da ne bi morali da se organizuju za duple oblike nastave, ispitivanja. Roditelji većinom nezainteresovani za dublje razmišljanje, odlučuju se mahom za običnu nastavu i oni koji ne moraju, a posle će biti kuku i lele kad budu krenula deca da se razboljevaju, prenose zarazu bakama i dekama. Niko ništa ne pita, a ko pita iziđe na loš glas. Tragično!