RAZLIČITI MODELI NASTAVE: Od jeseni i u školi i na daljinu

Tanjug

24. 07. 2020. u 07:43

MINISTAR prosvete Mladen Šarcević kaže da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni i da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastvu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog ići u školu sve vreme ili tri dedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu.

РАЗЛИЧИТИ МОДЕЛИ НАСТАВЕ: Од јесени и у школи и на даљину

Foto: Novosti arhiva

- Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svim školama primenjivati isti model. Mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuce, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi - kaže Šarčević za Kurir.

Prema njegovim rečima, u nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ogranicenja da na cetiri kvadrata bude jedan ucenik, a u drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće.

Šarčević dodaje i da ucenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje onlajn nastave, dve u školi.

Ministar navodi i da se u svakoj školi analizira broj đaka i kabineta, te se prave formule po kojima će raditi. Ujedno se, kako kaže, analizira i broj roditelja, koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju tako da barem jedan ostane kod kuće.

"Neke škole, koje imaju više ucionica, kabineta za produženi boravak, ali i drugih odgovarajucih prostorija, moci ce da organizuju klupe u novom prostoru i podele grupe. One ce raditi po jednom od boljih modela, a negde ce biti primenjivan drugaciji modeli", navodi Šarčević.

On dodaje da za starije razrede i srednjoškolce ne bi trebalo da bude problema.

"Srednjoškolci bi u školu mogli da idu po grupama, naizmenicno, na dve nedelje. Prvih 15 dana, na primer, prvi i drugi razred, potom treci i cetvrti. Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavacki deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali", objašnjava Šarčević. On dodaje da će u narednih sedam do deset dana, kada se sve izanalizira, direktori škola dobiti modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa casova obrade i utvrdivanja.

- Grupisaćemo škole u nekoliko grupa i svaka škola će dobiti uputstvo i znati svoju formulu, odnosno koji je njegov model i kako da ga primenjuje -  navodi Šarčević.

Šarčević kaže i da će deca morati da nose masku u školi ukoliko to bude preporuka struke.

- Deca će morati da nose masku ako to bude preporuka. Svi cemo morati. Nose ih i u drugim zemljama sveta, pa što ne bi i ovde -  kaže Šarcević.

On ističe i da će klasicni tip škole, koji je važio do epidemije korona virusa, biti moguc tek kada bude skroz bezbedno, a to ce se najverovatnije desiti, kako kaže, tek kad budemo dobili vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)